nieuws

Een beetje concurrentie kan nooit kwaad

Persoonlijke ontwikkeling

Een beetje concurrentie kan nooit kwaad, dat geldt ook voor elkaar beconcurrerende collega’s. Het houdt je scherp, en als de concurrentiestrijd niet ontaard in ‘collegaatje pesten’, komt het niet alleen jezelf, maar ook de organisatie ten goede.

Een beetje concurrentie kan nooit kwaad, dat geldt ook voor elkaar beconcurrerende collega’s. Het houdt je scherp, en als de concurrentiestrijd niet ontaard in ‘collegaatje pesten’, komt het niet alleen jezelf, maar ook de organisatie ten goede. Een paar tips:

– Blijf integer
Ellebogen gebruiken en stiekem of achterbaks gedrag vertonen maakt je niet geliefd en verpest de sfeer op de afdeling.

Maak het niet te bont
Als rivaliteit een doel op zich wordt streef jij je doel voorbij.

– Stippel een beleid uit
Bedenk vooraf wat je doel is en hoe je dat denkt te kunnen bereiken. Ga de concurrentie echter alleen aan met gelijkwaardige collega’s. Sommige collega’s zitten immers op een dusdanige positie dat je daar niet eens mee kúnt concurreren.

– Maak rivaliteit bespreekbaar
Rivaliteit komt in iedere organisatie voor, maar helaas meestal onder de oppervlakte. Zéker wanneer er bonussen of extraatjes in het geding zijn. Wees eens open en benoem dat maar eens. Dat maakt een hoop inzichtelijk.

– Ga bewust te werk
Blijf je bewust van het doel dat je hebt en als je weet wie je rivalen zijn, kijk dan eens hoe zij ‘acteren’ op de afdeling. Pak niemand terug en beslecht geen oude vetes. Daarmee bereik je helemaal niets!

Reageer op dit artikel