nieuws

Ga beter om met onbalans

Persoonlijke ontwikkeling

Verzuim door psychische klachten (overspannenheid, burn-out, stress) blijkt vaak het gevolg van de manier waarop werknemer en leidinggevende omgaan met de onbalans tussen persoon en werk. Dat is de conclusie uit onderzoek van de Stichting Management Studies.

Verzuim wegens psychische klachten (overspannenheid, burn-out, stress) blijkt vaak het gevolg van de manier waarop werknemer en leidinggevende omgaan met de onbalans tussen persoon en werk. Dat is de conclusie uit onderzoek van de Stichting Management Studies.

Is de balans tussen jou en je werk verstoord, ga dan samen met je leidinggevende actief op zoek naar oplossingen. Dan hoeft een verstoorde persoon-werkbalans niet tot verzuim te leiden. Aanpassend en vermijdend gedrag leiden wel tot een grotere kans op (langdurig) verzuim.

De onderzoekers concluderen dat onbalans een normaal en regelmatig voorkomend verschijnsel is. Meestal gaat het om de inhoud van het werk, gevolgd door de stijl van leidinggeven, de samenwerking met je collega’s en je relatie tussen werk en privé. Voortdurende veranderingen in werk en privé-leven zijn hiervoor verantwoordelijk.

De uitkomsten van het onderzoek staan in het boek De dialoog als vroege Poortwachter, uitgegeven bij Van Gorcum.

Reageer op dit artikel