nieuws

Gebruik je stem

Persoonlijke ontwikkeling

In gesprekken kies je zorgvuldig je woorden. Maar ook de klank van je stem is belangrijk.

Iedereen weet dat het erg nauw kan luisteren hoe je je kleedt, wanneer het gaat om slordig stemgebruik tolereren we veel. Vooral van ons eigen stemgeluid zijn we ons nauwelijks bewust. En weinigen zijn tevreden over hun eigen stem. ‘Ben ik dat?’, roepen velen uit, als ze hun stem eens horen. En niemand die je er op wijst als je een irritante stem hebt.

TELEFOON IS MEEDOGENLOOS

Maar, de telefoon is een meedogenloos medium. Alle non-verbale boodschappen die je stem doorgeeft, hoor je aan de telefoon veel beter, omdat je niets kunt zien. Aan de hand van de stem vorm je dan binnen een paar seconden een beeld van de ander. Mensen die zacht praten, zijn we geneigd niet serieus te nemen; iemand die snel praat ervaren we als zenuwachtig of onzeker, en iemand die te hard praat vinden we vervelend.

VERHULLEN

Verkeerd stemgebruik is vaak het gevolg van een poging iets te verhullen. Je wilt nu eenmaal niet graag laten merken dat je zenuwachtig, boos of onzeker bent. Maar het lastige is dat emoties altijd effect hebben op de adem. Punten en komma’s worden vergeten en voor je het weet ‘sla je op hol’.

VEELGEMAAKTE FOUTEN

Mannen zijn regelmatig niet te verstaan doordat ze nonchalant articuleren en monotoon spreken. Vrouwen daarentegen vaak te hoog. Andere veel gemaakte fouten zijn krakerig praten, een keelstem opzetten of door de neus praten.

AANPASSEN

Een logopedist kan je stem behoorlijk veranderen, maar het vereist vaak ook een verandering houding. Het stemgebruik en je gedrag zijn vaak aan elkaar gerelateerd. Daarnaast moeten de spieren en de stembanden iets anders gaan doen. Maar het moeilijkste blijkt vaak de omgeving. Die moet het meest wennen aan de verandering.

Natuurlijk kun je zelf ook aan ‘je geluid’ werken:

  • Luister naar jezelf en bedenk hoe je jezelf vindt klinken. Bijvoorbeeld op een video of cassettebandje.
  • Spreek voor in je mond, vooral als je de neiging hebt onduidelijk te praten.
  • Neem de tijd om te ademen, vooral als je de neiging hebt snel te praten.
  • Articuleer duidelijk. De kwaliteit van de stem verbetert daarvan omdat het strottenhoofd zich dan meer ontspant.
  • Let op je gesprekspartner. Komt de boodschap over?
  • Vraag aan anderen hoe zij vinden dat je praat. Een eerlijk antwoord kan confronterend zijn, maar dat is beter dan een leven lang niet verkeerd overkomen vanwege je stem.

Reageer op dit artikel