nieuws

Generatiekloof is een fabeltje

Persoonlijke ontwikkeling

Wie het heeft over de verschillen op de werkplek, heeft het al snel over verschillen tussen de babyboomer-manager, de rechtlijnige generatie X-manager en de onbegrijpelijke generatie Y-manager. Toch hechten de generaties die de werkplek delen in essentie aan dezelfde dingen.

Wie het heeft over de verschillen op de werkplek, heeft het al snel over verschillen tussen de babyboomer-manager, de rechtlijnige generatie X-manager en de onbegrijpelijke generatie Y-manager. Toch hechten de generaties die de werkplek delen in essentie aan dezelfde dingen. Ouderen hebben dan misschien de naam, ook jongeren staan niet bij iedere verandering te trappelen.
Volgens Jennifer Deal, wetenschappelijk onderzoekster bij het Center for Creative Leadership, is het echter een mythe dat oudere en jongere werknemers er totaal andere waarden op nahouden. Dat baseert ze op zeven jaar onderzoek onder meer dan 3000 managers.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de vier generaties die momenteel de werkplek delen er ongeveer zo over denken: de Stille Generatie hecht de meeste waarde aan hard werken, de Babyboomers aan loyaliteit, Generatie X aan een goede balans tussen werk en privé en Generatie Y aan innovatie en verandering. Je kunt ook stellen dat de Stillen tot fossielen verworden zijn, de Babyboomers narcistisch zijn, Generatie X lui en Generatie Y nog eigenwijzer dan de babyboomers. Deal weerlegt deze vooroordelen.

Uit het onderzoek blijkt dat de stereotypen niet echt steek houden. Iedereen wil zijn leidinggevende kunnen vertrouwen, niemand houdt van verandering, we zijn allemaal gebrand op feedback en het aantal uren dat je werkt hangt meer af van functie dan van leeftijd. En ouderen hebben dan misschien de naam, ook jongeren staan niet bij iedere verandering te trappelen. Bovendien wil iedereen respect, alleen verschillen de generaties in hun definitie daarvan. Voor ouderen betekent respect ‘mijn mening het gewicht geven dat die in mijn ogen verdient’; jongeren beschrijven respect als ‘naar me luisteren, de dingen die ik zeg serieus nemen’.

Uit het onderzoek blijkt verder dat, hoewel er dus genoeg overeenkomsten tussen de generaties zijn, bedrijven keer op keer dezelfde fouten maken als het aankomt op aantrekken, leiden, behouden en ontwikkelen van werknemers uit verschillende leeftijdsgroepen.
Ook gebrek aan loyaliteit wordt jongeren vaak verweten. Maar loyaliteit heeft alles te maken met context, niet met leeftijd, aldus Deal. Evenals het aantal uren dat iemand in zijn baan steekt: dat hangt af van de positie in de organisatie, niet van leeftijd. Hoe hoger de functie hoe meer er gewerkt wordt.

Bron: Managersonline.nl

Reageer op dit artikel