nieuws

Irritante collega’s

Persoonlijke ontwikkeling

Erger jij je wel eens aan een collega? Een mediator, een acteur en een hoogleraar Psychopathologie geven tips om met lastige collega’s om te gaan.

Erger jij je ook wel eens aan een collega? Een mediator, een acteur en een hoogleraar Psychopathologie geven tips om met lastige collega’s om te gaan.

Iedereen irriteert zich wel eens aan een collega. Je zit de hele dag op elkaars lip, dus dan kan er wel eens iets voorvallen. Toch kunnen kleine irritaties behoorlijk uit de hand lopen en ruzie op de werkvloer is erg vervelend. In het tijdschrift Intermediair geven mediator Corine de Jong, auteur Steven Pont en hoogleraar Psychopathologie Kees Hoogduin advies over hoe je het beste om kunt gaan met lastige collega’s.

Tips
Een aantal tips op een rijtje:

  • Zie de angst in je collega. Bedenk je dat hij zich waarschijnlijk niet anders dan neurotisch kan gedragen. Zodra je het kleine jongetje in hem ziet, is hij niet meer bedreigend voor je.
  • Probeer niet om het conflict te vermijden, want dan ontstaat er een soort koude oorlog. Je moet de confrontatie aangaan om de problemen uit de weg te ruimen.
  • Probeer het ‘irritante’ gedrag te relativeren.
  • Erken je emoties. Er wordt altijd gezegd dat je het zakelijk moet houden op je werk, maar een conflict is nu eenmaal emotioneel.
  • Blijf respectvol, maak vooral geen hatelijke opmerkingen, want daarmee kwets je mensen enorm.

Reageer op dit artikel