nieuws

Minder salaris voor Nederlandse vrouw

Persoonlijke ontwikkeling

Vrouwen verdienen over het algemeen minder dan mannen. Een vrouwenberoep als secretaresse wordt op de arbeidsmarkt nog steeds ondergewaardeerd.

Nederlandse vrouwen verdienen over het algemeen maar 71 procent van het loon van mannen. Dat blijkt uit onderzoek van Judith de Ruijter van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

ONDERWAARDERING

Op Griekse vrouwen na verdienen Nederlandse vrouwen het slechts van heel Europa. De voornaamste oorzaak is dat de meeste vrouwen in ‘vrouwenberoepen’ werken. Vrouwenberoepen als verpleegster of secretaresse betalen slechter dan typische mannenberoepen als elektricien of lasser. En als vrouwen dezelfde functie als mannen uitoefenen, verdienen zo’n 15 procent minder. Voor een deel is deze loonachterstand te wijten aan verschil in opleiding en werkervaring. Maar volgens Judith de Ruijter speelt het ook mee dat op de Nederlandse arbeidsmarkt sprake is van onderwaardering van typisch vrouwenwerk.

EUROPA

Ook uit het werkgelegenheidsrapport van de EU blijkt dat Europese vrouwen gemiddeld 20 procent minder verdienen dan mannen. Vrouwen in Portugal, Italië en België zijn het beste af, zij verdienen ruim negentig procent van het salaris van mannen. Nederlandse vrouwen werkzaam in de publieke sector zijn het slechts af: zij krijgen 75 procent van wat hun mannelijke collega verdient.

SECRETARESSE

Maar… er is ook goed nieuws. De Nederlandse secretaresse is wat salaris betreft aan een inhaalslag begonnen. Jullie salaris vertoont sinds vorig jaar een stijgende lijn. Dat blijkt uit het salarisonderzoek onder ruim 15.000 secretaressen van Management Support en Berenschot. Lees meer over het salarisonderzoek.

Reageer op dit artikel