nieuws

Nederland kampioen deeltijdwerken

Persoonlijke ontwikkeling

Nederland is in Europa koploper op het gebied van deeltijdwerk. In ons land is werken in deeltijd heel vanzelfsprekend, en niet alleen voor vrouwen.

Nederland is in Europa koploper op het gebied van deeltijdwerk. In ons land is werken in deeltijd heel vanzelfsprekend, en niet alleen voor vrouwen. Steeds meer vrouwen én mannen willen korter werken om zorg en werk te kunnen combineren.

VER BOVEN HET EUROPESE GEMIDDELDE

In ons land werkt 42 procent van de beroepsbevolking in deeltijd, in Europa is dat 18 procent. Hoewel een toenemend aantal mannen korter gaat werken, zijn het nog altijd de vrouwen die veruit het meeste in deeltijd werken: 70 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking tegen 10 procent van de mannelijke.

WETTELIJK RECHT

De overheid stimuleert deeltijdwerk. Sinds twee jaar bestaat er zelfs een wettelijk recht op deeltijdarbeid, vastgelegd in de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA). Via deze wet kunnen werknemers meer of minder uren gaan werken. De werkgever kan zo’n verzoek eigenlijk alleen afwijzen als het bedrijfsbelang in de knel komt.

Reageer op dit artikel