nieuws

Non-verbale communicatie bij sollicitatie

Persoonlijke ontwikkeling

Jaren ervaring en de juiste opleiding vergroten je kansen op een nieuwe baan. Maar ook lichaamstaal speelt een belangrijke rol.

Jaren ervaring, de juiste opleiding en een persoonlijkheid die bij de organisatie past, vergroten je kansen op een nieuwe baan. Maar ook lichaamstaal speelt een belangrijke rol.

ARCHETYPE

Onderzoekers aan de Universiteit van Londen observeerden 60 sollicitatiegesprekken en kwamen tot de conclusie dat interviewers de kandidaten vooral toetsen aan hun gedrag. Erg geëmancipeerd zijn ze daar niet bij. Wat blijkt? Hoe beter het gedrag ‘past’ bij het geslacht van de sollicitant, hoe groter de kans op de baan. Interviewers hebben onbewust een bepaald archetype in hun hoofd: een vrouw ‘hoort’ vrouwelijk gedrag te vertonen en een man mannelijk. Gedrag dat afwijkt van de sekse wordt niet op prijs gesteld. Zo bleken vrouwen die zich tijdens het sollicitatiegesprek terughoudend en bedeesd gedroegen, en die de blik afwenden van de interviewer, vaker een baan te krijgen dan de assertieve vrouwen die de interviewer recht aankeken. Mannen daarentegen waren succesvoller wanneer zij zich ‘mannelijk’ assertief opstelden en oogcontact met de interviewer zochten.

Reageer op dit artikel