nieuws

Tips voor loonsverhoging

Persoonlijke ontwikkeling

Vragen om salarisverhoging is niet altijd even makkelijk. Veel mensen zien het als zeuren om geld. Uit een enquête van het tijdschrift Intermediair blijkt dat maar liefst 62 procent van de hoogopgeleide werknemers afgelopen jaar niet om een salarisverhoging heeft gevraagd.

Vragen om salarisverhoging is niet altijd even makkelijk. Veel mensen zien het als zeuren om geld. Uit een enquête van het tijdschrift Intermediair blijkt dat maar liefst 62 procent van de hoogopgeleide werknemers afgelopen jaar niet om een salarisverhoging heeft gevraagd.

Vragen om een salarisverhoging is niet voor iedereen een eitje. Heb je wel hard genoeg gewerkt? Verdien je het wel echt? Is het niet raar om nu al om een verhoging te vragen? Uit de Intermediair-loopbaanenquête bleek dat 62 procent van de werknemers het afgelopen jaar niet om een salarisverhoging heeft gevraagd. Van de 38 procent die het wel durfde, kreeg ongeveer tweederde er iets bij.

Tips
Met de huidige slechte economie zal het salaris van de meeste mensen de komende jaren niet bijzonder veel stijgen. Toch kun je een aantal dingen doen om jouw kans op salarisverhoging te vergroten. Ten eerste is het belangrijk dat je zelfverzekerd bent. Volgens Jan Jacobs, directeur van FunktieMediair, moet je ervan overtuigd zijn dat ze je echt goed vinden en dat je goed werk levert. Verder moet je goede argumenten hebben en de marktprijs van de functie achterhalen. Dat kan bijvoorbeeld via de Salariswijzer van ManagementSupport.nl.

Timing
Ook de timing is belangrijk. “Zoek een logisch moment, bijvoorbeeld wanneer je net een project succesvol hebt afgerond”, aldus Jacobs. Ook het beoordelingsgesprek kan een goed moment zijn. Het is belangrijk dat je je baas niet overvalt. Daarom is het handig om het onderwerp eerst eens voorzichtig aan te kaarten om er een week later op terug te komen. Zet je baas vooral niet onder druk, dat werkt alleen maar averechts.

Reageer op dit artikel