nieuws

Het mooiste vak ter wereld

Persoonlijke ontwikkeling

Veranderingen functie

Op de vraag ‘Is de inhoud van je functie veranderd vergeleken met drie jaar geleden?’ antwoorden jullie namelijk:

Ja, wegens reorganisatie/bezuinigingen 17%
Ja, wegens een verschuiving in het takenpakket 33%
Ja, doordat meer managers ondersteuning nodig hadden 8%
Ja, doordat minder managers ondersteuning nodig hadden 2%
Ja, door andere technieken 12%
Anders 14%
Nee 14%

Reden

De vaakst genoemde redenen zijn reorganisaties/bezuinigingen en (waarschijnlijk mede hierdoor) ook verschuivingen in het takenpakket. De veranderde technieken wijzen op Het Nieuwe Werken en de digitalisering waardoor veel managers zelf bijvoorbeeld afspraken maken en hun mail bijhouden. Hierdoor krijgen managementondersteuners meer tijd voor andere taken. Jullie functie, zo schrijven velen, bevat meer verantwoordelijkheid en verdieping.

Opvallende splitsing

De tweede groep heeft óók meer verantwoordelijkheid maar dan op het gebied van vooral méér administratieve rompslomp en routinetaken. Doordat alles nu op hun bordje terechtkomt, moeten zij pragmatisch te werk gaan en zien zij vervlakking van de functie ontstaan. Hun werk wordt eenzijdiger.

Maar liefst 72% erkent dat haar functie de afgelopen drie jaar veranderd is. Deze veranderingen zitten veelal sterk op individueel niveau: deelnemers zijn van baan, afdeling of baas gewisseld of hebben een carrièreswitch gemaakt, sommigen hebben zelfs een heel andere functie.

Wat hier vooral opvalt is de tweedeling die lijkt te ontstaan. De verdieping van taken tegenover verbreding. De werkdruk is voor iedereen omhoog gegaan, iedereen moet meer werk verzetten met minder mensen. Maar er zijn in elk geval twee verschillende groepen. De ene groep heeft meer diepgang in de taken en meer verantwoordelijkheid, werkt vaker projectmatig of heeft hr-taken erbij.

Meer weten?

Wil je meer weten over de resultaten uit het Loopbaanonderzoek, kom dan op 3 en 4 oktober naar Management Support Live, waar je beide dagen naar de presentatie kunt. Ook krijg je hier de broodnodige handvatten in de vorm van workshops en gratis livesessies om de veranderingen het hoofd te bieden. Vanaf december is het nieuwe boek Een functie met inhoud te koop met daarin alle uitkomsten.

Reageer op dit artikel