nieuws

Flow: vooral doen waar je goed in bent

Persoonlijke ontwikkeling

Achterovergeleund

Let wel: je vaardigheden benutten betekent niet dat je alleen maar doet wat je al kunt en je werkzaamheden achterovergeleund uitvoert. Want dan ontbreekt de andere component van flow: de uitdaging. En zoals bekend: wie niet uitgedaagd wordt, raakt verveeld en wordt apathisch. Tegenwoordig heet dat bore-out.

Het is dus belangrijk te weten:
– wat je kunt,
– waar voor jou de uitdagingen liggen.

Stel kortom vast wat je vaardigheden zijn

Onderken je talenten
De meeste mensen zijn ‘van nature’ goed in iets. Vaak is dat al van kinds af aan duidelijk. Een goed ontwikkeld taalgevoel, een bovengemiddelde muzikaliteit, maar ook een actieve handelsgeest en een voorliefde voor getallen zijn voorbeelden van talenten. Vaak raken we in de loop van ons leven vervreemd van die talenten. We gaan andere dingen belangrijker vinden, of zijn ons niet bewust van onze specifieke talenten. Vaak zijn allerlei ‘moetens’ en irrationele gedachten er debet aan dat we iets anders doen dan waar we goed in zijn.

Hoe onderken je je talenten?

 • Zet de dingen op een rijtje waar je goed in bent en waar je plezier in hebt en had. Lever ‘bewijs’ daarover aan jezelf om echte talenten te onderscheiden van ‘moetens’. Zet op papier hoe je eerder in je werk blijk hebt gegeven van de vaardigheid die je zegt te bezitten.
 • Denk na over specifieke eigenschappen van jezelf. Eigenschappen die je misschien als negatief beoordeelt, kunnen ook positief zijn. Als je denkt: ‘ik kan slecht in een team werken’, is de positieve kant daarvan wellicht: ‘ik kan heel goed zelfstandig werken’.
 • Kom je er niet uit, heb je het gevoel dat je op dood spoor zit of vraag je je af welke richting je carrière uit moet, overweeg dan een beroepskeuzetest. Een van de dingen die in een goede beroepskeuzetest worden onderzocht is op welk terrein je vaardigheden liggen.
 • Belangrijk: wees eerlijk! Beschouw iets als een vaardigheid als je daar ook echt goed in bent. Zonder eerlijkheid bereik je geen flow.
 • Het is dus belangrijk te weten wat voor jou uitdaging betekent. Doe het volgende:
  • Vraag je af waar je nieuwsgierig naar bent.
  • Bedenk waar je enthousiast van wordt. Je motivatie om iets uitdagends te doen zal waarschijnlijk groter zijn voor iets waar je enthousiast over bent.
  • Bekijk hoe je jezelf ziet in de toekomst (bijvoorbeeld over vijf jaar). Denk ook na over wat je graag gedaan wilt hebben als je tachtig bent.
  • Fantaseer net als toen je kind was. Stel je nog eens voor ‘wat je later wilt worden als je groot bent’. Dromen en ambities geven je belangrijke informatie over wat jij een uitdaging vindt.

 

Reageer op dit artikel