nieuws

Hoe je je werk-privébalans onder controle krijgt

Persoonlijke ontwikkeling

Werknemers die het gevoel hebben dat de balans tussen werk en privéleven niet klopt, moeten een extra activiteit aan hun agenda toevoegen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig sporten het idee hebben dat ze hun werk-privébalans beter onder controle hebben. Dat meldt Newswise op basis van onderzoek waaraan verschillende Amerikaanse universiteiten hun medewerking verleenden. […]

Werknemers die het gevoel hebben dat de balans tussen werk en privéleven niet klopt, moeten een extra activiteit aan hun agenda toevoegen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig sporten het idee hebben dat ze hun werk-privébalans beter onder controle hebben. Dat meldt Newswise op basis van onderzoek waaraan verschillende Amerikaanse universiteiten hun medewerking verleenden.

Uit eerder onderzoek bleek al dat sporten helpt om stress te verminderen. Nu blijkt dat mensen die regelmatig fysiek bezig zijn, zich zelfverzekerder voelen bij het managen van werk en privé. De onderzoekers keken zowel naar mensen die vinden dat het werk inbreuk maakt op het privéleven, als naar werknemers die het gevoel hebben dat ze hun privésores meenemen naar de werkvloer.

Het idee klinkt contra-intuïtief. Hoe komt het dat we gesterkt worden in het omgaan met de eisen die door werk en privé aan ons worden gesteld door nóg iets toe te voegen aan onze werkdag? “We denken dat het komt doordat sporten ons helpt los te komen van het werk. Je bent er niet fysiek en je denkt er ook niet over na. Bovendien geeft het ons een goed gevoel over onszelf”, zegt Russell Clayton, assistent-hoogleraar Management aan de Saint Leo University. “Onze bevindingen suggereren dat werkgevers hun medewerkers kunnen helpen hun persoonlijke- en professionele levens meer in balans te krijgen door ze aan te moedigen om te gaan sporten.”

 

 

Reageer op dit artikel