nieuws

Netwerken, een nuttige bezigheid

Persoonlijke ontwikkeling

Iedere dag heb je te maken met de sociale structuur waarin je leeft: op het werk heb je collega’s en thuis je vrienden en familie. Met andere mensen samen zijn is niet alleen gezellig. Netwerken kan ook erg nuttig zijn.

Netwerken heeft soms een negatieve klank. Het lijkt dan net of je alleen maar met iemand praat om een tip te ontvangen over bijvoorbeeld een nieuwe baan of huis. Maar netwerken is eigenlijk onmisbaar. Niet alleen voor jouw persoonlijk gewin. Ook voor het verzamelen van informatie en advies is netwerken heel nuttig. Vooral als je daar op een gestructureerde manier gebruik van maakt. Bedenk daarom vooraf wat je wilt bereiken en met wie je daarover wilt praten.
Veel mensen zijn zich niet bewust van de omvang van hun bestaande netwerk. Want zelfs als iemand denkt geen netwerk te hebben, blijken er toch heel veel vrienden en kennissen te zijn. Met het maken een lijst van nuttige contacten breng je je netwerk in kaart. Daarmee kun je overzien wie voor welke informatie of advies geschikt is. Bij het maken van zo’n lijst kun je denken aan bijvoorbeeld huidige of ex-collega’s, oude school- of studiegenoten, familie, vrienden, buren, mensen die je ontmoet op congressen en seminars en mensen die je kent via sportclubs, verenigingen en dergelijke.
Om je netwerk in stand te kunnen houden is het belangrijk om mensen te laten weten dat je hun hulp waardeert. Je kunt ze mondeling bedanken, maar een leuk kaartje blijft meestal langer in het geheugen hangen. En, als je ook eens wat voor een ander doet, zullen ze sneller bereid zijn ook jou eens te helpen.

Reageer op dit artikel