nieuws

Welk bedrijf past bij jou?

Persoonlijke ontwikkeling

Kriebelt het bij jou ook wel eens en vraag je je af of je op de juiste plek zit in het juiste bedrijf? Dat is helemaal niet gek. Uit wereldwijd onderzoek van Steelcase onder meer dan 7.000 medewerkers van grote bedrijven in tien landen blijkt dat slechts 16% van de mensen vindt dat het bedrijf […]

Kriebelt het bij jou ook wel eens en vraag je je af of je op de juiste plek zit in het juiste bedrijf? Dat is helemaal niet gek. Uit wereldwijd onderzoek van Steelcase onder meer dan 7.000 medewerkers van grote bedrijven in tien landen blijkt dat slechts 16% van de mensen vindt dat het bedrijf waarvoor hij werkt bij hem past en aansluit bij zijn levensstijl… Hoe kan dat?

Dit lage percentage is voor een groot deel terug te voeren op de werkomgeving die naar het oordeel van de respondenten te wensen overlaat.

Perceptie en levensstijl

Uit het onderzoek blijkt een sterk verband tussen iemands perceptie van zijn werkomgeving en werkplek en de mate waarin hij zijn werkgever bij hem en zijn levensstijl vindt passen. Van de kenniswerkers wereldwijd is 41% niet of niet erg tevreden met zijn werkomgeving. 68% van de mensen die zegt niet tevreden te zijn met zijn werkomgeving, geeft als belangrijke reden hiervoor dat ze niet mobiel en uitsluitend binnen de muren van het kantoor kunnen werken. Het moeten werken in een open kantooromgeving wordt door 35% van de mensen die ontevreden zijn, genoemd.

Kriebelt het bij jou ook wel eens en vraag je je af of je op de juiste plek zit in het juiste bedrijf? Kijk dan eens naar deze 3 belangrijke vragen: welk bedrijf past bij mij?

De feiten over mobiel werken

Dat het niet uitsluitend een perceptiekwestie is, blijkt wel uit de volgende cijfers die de feitelijke situatie aangaande mobiel werken representeren:

• 62% van de kenniswerkers wereldwijd werkt enkel en alleen binnen de muren van hun kantoor en dus nooit ergens anders;
• Bij de overheid wordt het minst buiten de muren van het kantoor gewerkt, binnen de IT-sector het meest;
• Nederland zit onder het gemiddelde wat betreft mobiel werken, met 35% van de respondenten die aangeeft een of meerdere dagen per week op een andere plek dan kantoor te werken;
• 79% van de kenniswerkers wereldwijd werkt op kantoor aan een eigen, vaste werkplek;
• Slecht 36% van de mensen wereldwijd heeft de beschikking over mobiele devices.

Gevolgen van beperkt mobiel werken

De gevoelens van ontevredenheid met betrekking tot de werkomgeving hebben te maken met het feit dat kenniswerkers weinig zeggenschap hebben als het gaat om waar en hoe ze willen werken. Veel kenniswerkers mogen niet zelf kiezen of ze op kantoor of in een andere omgeving willen werken. En als ze op kantoor werken, hebben ze vaak niet de mogelijkheid een werkplek te kiezen die aansluit bij hun gemoedstoestand en de taken die ze moeten uitvoeren. Het ongenoegen over niet optimale werkomstandigheden leidt in hoge mate tot concentratieverlies (bij 83% van de mensen die ontevreden zijn) en gevoelens van stress (bij 84% van de mensen die ontevreden zijn). Wanneer het welzijn van mensen op de werkvloer te wensen overlaat en zij het gevoel hebben dat hun werkgever en werkplek niet bij hen passen, heeft dit ook een negatieve uitwerking op de productiviteit, creativiteit en samenwerking van mensen.

Goede werkomgeving

Parallel met dit onderzoek heeft Steelcase zelf nog een kwalitatieve studie verricht naar waar een goede werkomgeving vandaag de dag aan moet voldoen. Bij de moderne kenniswerker en dus bij een goede werkomgeving draait het om de begrippen Optimisme, Mindfulness, Authenticiteit, Verbondenheid, Betekenis en Vitaliteit.

Heb je voor je gevoel je top bereikt in je werk? Denk dan eens aan de Masterclass Management Support waar je nieuwe inspiratie opdoet en je je competenties verder kunt verfijnen.

Reageer op dit artikel