nieuws

Politieke spelletjes op de werkvloer

Persoonlijke ontwikkeling

1. Wees niet te open

Als je altijd open, eerlijk een aardig bent, loop je het risico dat gehaaide types daar misbruik van maken. Het is niet slim om altijd tegen iedereen even open te zijn; soms kun je beter je mond houden en niet alles delen wat je op het hart ligt.

2. Ontwikkel je politieke antenne
Sommige mensen hebben van nature oog voor wie de belangrijkste informele beslissers zijn. Ben jij van nature niet met deze vaardigheid behept? Deze kun je ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld eens van een afstandje naar de werkvloer en vraag je af: naar wie wordt vaak geluisterd, wie krijgt veel voor elkaar? Daar leer je van!

3. Voor wat hoort wat
Ook op de werkvloer geldt het principe ‘voor wat hoort wat’. Anderen helpen zorgt niet alleen voor goede werkrelaties. Het creëert ook goodwill waar je gebruik van kunt maken als je zelf iets voor elkaar wilt krijgen.

4. Laat je baas de baas zijn
Omdat je dicht bij het vuur zit en goed geïnformeerd bent, kun je al snel een mening hebben over wat de beste oplossing is. Je kunt best je overtuigingskracht inzetten, maar realiseer je dat de baas beslist.

5. Anticipeer op wat komen gaat
Als je weet wat er speelt kun je daar van te voren op inhaken. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat iets uit de hand loopt. Als je het brandje hebt geblust mag je dat anderen best laten weten: ere wie ere toekomt!

Lees ook:
De impact van je woordkeuze
De hoogste baas wie is dat?
12 belemmerende gedachten en hoe je ze ombuigt
Werkwijzer Overtuigen en argumenteren

Training:
Overtuigen en beïnvloeden vanuit je eigen stijl
Optimaal communiceren voor een vlekkeloze samenwerking

Reageer op dit artikel