nieuws

Besteed je tijd beter

Persoonlijke ontwikkeling

Weer is er een werkdag voorbij en je werk nog niet af. Weer glipte de tijd door je vingers. Achter de feiten aanhollen is een probleem voor veel werkenden. De kunst is om onderaan de streep over te houden wat jij nodig hebt om je lekker te voelen in je functie. Houd tijd over voor ad-hoczaken […]

Weer is er een werkdag voorbij en je werk nog niet af. Weer glipte de tijd door je vingers. Achter de feiten aanhollen is een probleem voor veel werkenden. De kunst is om onderaan de streep over te houden wat jij nodig hebt om je lekker te voelen in je functie. Houd tijd over voor ad-hoczaken en voor nieuwe dingen in je ontwikkeling. Karen Visser adviseert: “Budgetteer met tijd, net zoals je doet met geld. Je kunt immers elk uur maar één keer besteden…” Vier tips.

Stel niet uit

Schuif lastige taken niet voor je uit, want je raakt er uiteindelijk door in de problemen. Prik een moment waarop je het echt gaat doen, al is het maar een half uur, meteen ’s morgens. Geef ook dit werk een plek in de tijd. Laat je hierbij niet tegenhouden door de enorme tijdrover perfectionisme. Het kan een valkuil zijn als je alles feilloos wilt doen. Goed is vaak goed genoeg! Waarschijnlijk stel je zelf de hoogste eisen en is de ander sneller tevreden. Bekijk de vier tips om van perfectionist te veranderen naar een optimalist. Of kom volledig in control tijdens de training Van perfectionist naar optimalist waarbij  je leert perfectie los te laten en de controle te herwinnen.

Noteer waar je tijd heengaat

Maak een lijst van je vaste taken en hou een week lang bij hoeveel tijd je daaraan besteedt. Dat kan op papier maar ook met een handige app, bijvoorbeeld: www.toggl.com. Zo krijg je inzicht, en met die informatie kun je betere keuzes maken. Als een bepaalde taak bijvoorbeeld meer tijd kost dan je dacht, kun je wellicht bedenken hoe het anders kan; sneller of eenvoudiger.

Plan taken in

Geef je kerntaken een plek in de tijd. Zo weet je wat je van je week overhoudt, hoeveel werk je erbij kunt hebben en wanneer het tijd is om ‘nee’ te zeggen.

Richt je op één taak tegelijk

Hop niet van half afgemaakte taak naar de volgende. Dat vreet tijd. Wanneer je wordt onderbroken heb je namelijk weer minuten nodig om je opnieuw te concentreren en verder te gaan waar je was gebleven. Ook kan je bereidheid om anderen te helpen deel van het probleem zijn. Leer dus ‘nee’ te zeggen. Natuurlijk hoort het bij je functie af en toe onderbroken te worden, maar probeer dit te minimaliseren.

Verdieping

10 tips om ‘nee’ te zeggen op een aardige manier [Vakbase]
10 tips om je grenzen te bewaken [Vakbase]
Training Future Proof Professional [nieuw]
Training Van perfectionist naar optimalist
Training Future Proof Skills Personal [nieuw]
Training Timemanagement

Reageer op dit artikel