nieuws

Productiever door meer te slapen

Persoonlijke ontwikkeling

We slapen met z’n allen steeds korter en slechter en dat heeft dramatische effecten op onze productiviteit. Niet handig als je bedenkt dat het (werk)leven juist steeds veeleisender wordt. We moeten meer presteren met minder mensen. Zeg nou zelf, wie kent ze niet? De collega’s die vaak ‘nog effe’ doorwerken, lunches overslaan om tijd te […]

We slapen met z’n allen steeds korter en slechter en dat heeft dramatische effecten op onze productiviteit. Niet handig als je bedenkt dat het (werk)leven juist steeds veeleisender wordt. We moeten meer presteren met minder mensen. Zeg nou zelf, wie kent ze niet? De collega’s die vaak ‘nog effe’ doorwerken, lunches overslaan om tijd te winnen en in het weekend de laptop ‘heel eventjes’ openklappen om ‘een beetje’ te werken.

We omschrijven slaap als een dagelijks terugkerende toestand waarin je mentaal en lichamelijk tot rust komt. Zo’n 50 jaar geleden sliep circa 85% van de bevolking 7 tot 8 uren per nacht. Nu is dat ongeveer 48%. Een behoorlijk aantal mensen, zeker 34% van de bevolking, kampt daarnaast tegenwoordig met een slaapstoornis. Slaapgebrek kan ons leven behoorlijk beïnvloeden. Dat blijkt wel uit de cijfers die drastische gevolgen aantonen door (chronisch) te weinig slaap:

  • Kwaliteit van leven daalt (een korter lontje, minder concentratievermogen, uitgeput)
  • Grotere kans op ongelukken
  • Grootste voorspeller voor verzuim
  • Weinig voldoening en efficiëntie van werk
  • Meer beslag op zorgvoorzieningen
  • Grotere kans op ziektes zoals gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, angst en neurologische ziekten (Bron: D/Legèr et al)

Tips

Niet gewend om voldoende te slapen? Dan wil ik je uitdagen om het volgende eens te proberen. Ga op tijd naar bed. Zorg dat je het laatste uur vóórdat je naar bed gaat, geen drukke programma’s meer kijkt op TV en stop je smartphone, tablet of laptop ver weg. Nee, niet nog even snel een app-je beantwoorden of een mailtje lezen. Het verstoort je slaapritme. Ga gewoon eens een frisse neus halen of ontspannen een tijdschrift lezen. Lig je ‘s nachts naar het plafond te staren omdat je niet kunt stoppen met nadenken, over bijvoorbeeld je werk? Schrijf de zorgen die in je hoofd rondspoken op. Je parkeert hiermee als het ware je negatieve gedachten. Ook het opschrijven van dingen die je de volgende dag van plan bent te gaan doen, kan erg rustgevend werken.

Door: Irma Leijten van Ergo Optima

Bron: duurzameinzetbaarheid.nl

Reageer op dit artikel