nieuws

Lang zitten is schadelijk voor je gezondheid

Persoonlijke ontwikkeling

Zitten is schadelijker voor je gezondheid dan je denkt. Eigenlijk mag je het niet langer dan een half uur achter elkaar onafgebroken doen. “Het gaat erom dat je zitten afwisselt met staan”, zegt gezondheidsondernemer René Sielhorst tegen de NOS. Volgens hem is het tijd voor actie. “Vier uur per werkdag zitten is ongezond. Mensen met […]

Zitten is schadelijker voor je gezondheid dan je denkt. Eigenlijk mag je het niet langer dan een half uur achter elkaar onafgebroken doen. “Het gaat erom dat je zitten afwisselt met staan”, zegt gezondheidsondernemer René Sielhorst tegen de NOS.

Volgens hem is het tijd voor actie. “Vier uur per werkdag zitten is ongezond. Mensen met kantoorbanen moeten proberen om niet meer dan een half uur achter elkaar in een stoel te zitten.”

Zitten hoort bij samenleving

Het wordt wel lastig om onze zitcultuur te veranderen. “Onze samenleving is gericht op zitten. Als je ergens binnenkomt, is het eerste wat je hoort: ga lekker zitten. Het hoort zo bij onze samenleving dat we zelfs sport associëren met het woord. Denk bijvoorbeeld aan de uitdrukking ‘Hij zit op voetbal’. Om dit te veranderen, moet je op de werkplek beginnen. Om jezelf er in ieder geval aan te herinneren dat je elke 30 minuten even moet staan of rondlopen kun je een post-it op je bureauscherm plakken. Je zorgt zo zelf voor een ‘trigger’ die je gewone patroon doorbreekt. Zorg er voor dat je bewust bent dat zitten slecht is en maak ook je collega’s enthousiast om minder lang achter elkaar te zitten.”

Lees meer

Tien tips om dagelijks meer te bewegen

Zittend werk slecht voor beweeggedrag

Fietsen aan je bureau

Reageer op dit artikel