nieuws

Waarom weerstand waardevol is

Persoonlijke ontwikkeling

Innovaties, reorganisaties, nieuwe technologieën en bijscholing: de trein dendert maar door. Als secretaresse sta je net als elke moderne werknemer voortdurend bloot aan veranderingen. Dat kan stress oproepen en zorgt voor weerstand. Toch kan weerstand waardevol zijn. Psycholoog Pieternel Dijkstra legt uit waarom. Weerstand is normaal Geen zin hebben om te veranderen is heel normaal. […]

Waarom weerstand waardevol is

Innovaties, reorganisaties, nieuwe technologieën en bijscholing: de trein dendert maar door. Als secretaresse sta je net als elke moderne werknemer voortdurend bloot aan veranderingen. Dat kan stress oproepen en zorgt voor weerstand. Toch kan weerstand waardevol zijn. Psycholoog Pieternel Dijkstra legt uit waarom.

Weerstand is normaal

Geen zin hebben om te veranderen is heel normaal. Zeker als je tevreden bent met de dingen zoals ze zijn. Je blijft dan liever in je ‘comfortzone’ zitten en doet de dingen het liefste zoals je ze altijd doet. Maar we hebben het niet altijd voor het zeggen. Het management of je leidinggevende kan besluiten dat het anders moet. Je kunt dan protesteren, maar als men zich daar niks van aantrekt, heb je er maar mee te leven. Je zult mee moeten met de verandering.

Onderdrukken

Je over weerstand heen zetten is niet zo gemakkelijk. Gevoelens van boosheid, frustratie, onrechtvaardigheid of verdriet laten zich niet zomaar aan de kant schuiven. Sommige mensen proberen dat wel. Ze onderdrukken hun negatieve emoties. Ze denken: ‘Kom op, stel je niet aan!’ Ze mogen van zichzelf niet in de weerstand zitten of negatieve emoties ervaren. Erg realistisch is dat niet. Negatieve gevoelens horen nu eenmaal bij het leven. Bovendien laten ze zich wel even wegdrukken maar nooit lang. Vergelijk het met een opblaasbal die je onder water probeert te duwen. Dat kost moeite. Bovendien, elke keer als je niet oplet floept de bal weer naar de oppervlakte. De bal onder water houden kost dus veel energie. Zo is het ook met het onderdrukken van nare gevoelens. Het kost een heleboel energie, en levert weinig op.

Toelaten

Je kunt ook iets anders doen als je in de weerstand zit: kijk naar de negatieve gevoelens die je hebt. Merk ze op en ervaar ze. Dat voelt misschien niet zo plezierig, maar het werkt beter dan ze te onderdrukken. Door ze toe te laten en te ervaren, zul je merken dat negatieve gevoelens ook vanzelf weer wegebben. Ze komen, maar gaan ook weer. Vergelijk het met de golven in de zee: ze komen aanrollen en trekken zich weer terug. Je zult dit pas merken als je de uitdaging aangaat: durf te voelen wat er in je omgaat, ook als dat misschien niet zo prettig voelt. Je zult dan merken dat je negatieve gevoelens best kan dragen en dat je sterker bent dat je dacht.

Signaal

Weerstand is een signaal dat je iets niet wilt. Als je weerstand opmerkt bij jezelf, is het belangrijk om te kijken waarom je dat zo voelt. Wat is er aan de hand? Ben je bang voor de verandering? Maakt deze je onzeker? Heb je er gewoon geen zin in? Kijk dan naar wat de verandering je in positieve zin kan brengen. Dan geeft energie en moed om er toch voor te gaan.

Meer weten

Wil je leren hoe je beter met je weerstand om kunt gaan? Schrijf je dan in voor de training Praktische Psychologie of Persoonlijke effectiviteit. Beide trainingen leren je verder te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, waardoor je minder wordt gehinderd door interne blokkades of spanningen.

Reageer op dit artikel