nieuws

Maak werk van wat je wilt

Persoonlijke ontwikkeling

Maandagochtend half zeven. De wekker gaat, tijd om op te staan. Hoe kom jij uit je bed? Spring je eruit, blij dat een nieuwe werkweek aanbreekt? Of moet je jezelf uit bed slepen, en voelt het meer als moeten en sleur? Natuurlijk: dit zijn twee uitersten en de meeste mensen zullen daar ergens tussenin zitten. Maar toch, als je erbij stilstaat, waar bevind jij je dan in dat spectrum van baanplezier? Hoe tevreden ben jij over je huidige werk? En hoe goed past de baan die je doet echt bij jou?

Maak werk van wat je wilt

Vragen die logisch klinken, maar in de praktijk blijkt maar al te vaak dat het iets is waar we niet of (te) weinig over nadenken. Veel mensen werken op de automatische piloot, lopen door op hun loopbaanpad zonder te weten of ze op het goeie spoor zitten. Sterker nog: sommigen weten dat ze niet (meer) op het goede spoor zitten maar schenken daar geen aandacht aan. Totdat ze vastlopen.

Puzzelstukjes

Zonde, want als je weet wat je wilt en wat er echt bij je past dan is de kans zoveel groter dat je voldoening haalt uit je werk. Maar die grote vraag ‘wat wil ik en wat past er bij mij’ is voor velen lastig te vatten en te groot om in een keer te beantwoorden. Mijn devies: knip hem op en kijk naar deelgebieden. Want juist als je de losse puzzelstukjes gaat bekijken, en deze vanuit verschillende kanten gaat belichten, ontstaan nieuwe inzichten. En als je die verschillende puzzelstukjes vervolgens met elkaar combineert, ga je er de rode draad in zien, ontdek je wat het is waar jij warm voor loopt en kun je dat vervolgens vertalen naar een baan die daar bij past. Of beter gezegd: welke banen er bij jou mogen solliciteren…

Wat wil je?

Ontdekken wat je wilt? Kijk dan naar wat voor jou belangrijk is (waarden), wat je in huis hebt (talenten) en waar jij energie van krijgt (passies & energiegevers).

Waarden

Waarden zijn die zaken in je leven die belangrijk zijn voor jou. Ze geven sturing aan je gedachten en gedrag en bepalen hoe je je in een bepaalde situatie voelt en welk oordeel je daaraan geeft. Ieder mens heeft een persoonlijke set aan waarden. Zo hecht de een veel waarde aan ‘vrijheid’, een ander aan ‘structuur’. Of misschien is voor jou ‘verbinding’ of ‘contact’ wel een kernwaarde, terwijl anderen belang hechten aan ‘individualiteit’ of ‘autonomie’.

Talenten

Talenten zijn unieke eigenschappen die jij van nature in je hebt. Dingen waar je in uitblinkt en die je als vanzelf en met gemak doet. Vaak zijn het dingen die je zelfs lastig kunt uitschakelen. Iemand die netjes is, zal met moeite slordig kunnen zijn. Iemand die van nature een leider is, zal het lastig vinden om zich afwachtend op te stellen en te laten leiden. Het goede nieuws is: iedereen is goed in bepaalde zaken, ieder mens heeft een dosis talent bij zich. Het gekke is alleen dat we ze niet herkennen – juist omdat het vaak eigenschappen zijn die we zelf zo doodgewoon en vanzelfsprekend vinden.

Passies en energiegevers

Waar word jij blij van? Wat geeft jou energie? Wat houdt je bezig? Waar ga jij voor? Door stil te staan bij dit soort vragen krijg je in beeld waar jij je energie uit haalt én waar je graag je energie aan besteedt. Een krachtige manier om dit in kaart te krijgen is het maken van een zogenaamde mindmap. In plaats van een lijstje maak je een woordenwolk. Op die manier worden je beide hersenhelften gestimuleerd, wat helpt om nieuwe verbanden te zien en op andere ideeën te komen dan het voor de hand liggende en logische. Een verrijkende methode dus die even simpel als krachtig is.

Je eigen talenten ontdekken?

Doe dan hier een persoonlijkheidstest, vul de gratis competentiescan van Management Support in of meld je aan voor onze nieuwe training Self Management Rapport. Tijdens die training leer je meer over je sterke kanten en over de kanten van jezelf die je nog moet ontwikkelen.

 

Reageer op dit artikel