nieuws

Young Professionals over hun ambities

Persoonlijke ontwikkeling

Ze zijn ambitieus, internationaal georiënteerd, flexibel en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Management Support sprak met een aantal Young Professionals over hun visie op het vak en de toekomst.

Young Professionals over hun ambities

“Het leuke aan dit werk is dat er van alles op je pad kan komen. Dat varieert van het organiseren van meerdaagse meetings met deelnemers uit verschillende landen tot het op zoek gaan naar één of andere vintage whiskey voor het afscheidscadeau van een manager.” Aan het woord is managementassistent Josine van Duuren. De andere vrouwen om tafel lachen. Ze herkennen het helemaal.

Young Professionals

Die herkenning komt nog vele keren terug tijdens het rondetafelgesprek met Young Professionals. De deelnemers aan het gesprek vinden het leuk om ervaringen met elkaar uit te wisselen, want die kans krijgen ze niet zo vaak. Er blijken veel raakvlakken te zijn tussen de Young Professionals: ze zijn allemaal ambitieus, vinden afwisseling in hun werk belangrijk en denken veel na over hun functie en eventuele uitbreiding daarvan. “Ik werk nu bijna drie jaar als projectassistent bij Heineken”, zegt Annika Schippers. “Het is een internationaal project en ik vind het omgaan met verschillende culturen heel leuk. Verder kan er van alles gebeuren. Van het ene op het andere moment kan beslist worden dat ik ergens aan mee moet helpen of dat ik een bepaalde groep mensen moet ondersteunen die trainingen geven in het buitenland. Die afwisseling vind ik heerlijk. Al moet ik wel bekennen dat het na bijna drie jaar af en toe wel weer begint te kriebelen om iets anders te doen.”

Overal van proeven

Die voortdurende zoektocht naar iets nieuws komt bij meer deelnemers uitdrukkelijk naar voren. Lesley Hanno is secretaresse van de Raad van Bestuur van het Laurentius Ziekenhuis. Eén van haar belangrijkste taken is het notuleren van de bestuursvergadering. “Ik krijg regelmatig het compliment dat ik goed ben in notuleren, maar of dat nou het leukste is aan mijn werk.. Nee. Ik ben wel op zoek naar meer dingen om te doen. Het lijkt me bijvoorbeeld leuk om in een commissie te zitten of iets op het gebied van communicatie te doen. Ik wil overal wel een beetje van proeven.”

Nieuwe taken

Twintig jaar voor dezelfde opdrachtgever werken is iets waar de secretaressen allemaal huiverig voor zijn. Linda Immink, freelance directie/projectsecretaresse: “Ik ben bewust freelance gaan werken, want ik zou zenuwachtig worden als ik acht jaar voor dezelfde persoon moet werken. Ik zoek steeds nieuwe dingen op en juist de ‘extreme’ projecten trekken mij aan.”
Als freelance secretaresse heb je natuurlijk de mogelijkheid om steeds van functie te veranderen, maar ook binnen een vaste functie is afwisseling mogelijk, zo vertelt Sandia Kalloe, management assistant bij PricewaterhouseCoopers. “Mijn werk is leuk, maar je moet jezelf blijven prikkelen en PwC heeft genoeg projecten. Ik ben bijvoorbeeld bandmanager van de bedrijfsband en ik heb twee keer een gala georganiseerd voor 400 tot 600 man. Nu doe ik een stuk communicatie door het nieuws op de website bij te houden. Die combinatie van verschillende dingen maakt het leuk. Mijn taken veranderen, alleen de persoon voor wie ik werk blijft dezelfde.”

Goede klik

Sandia werkt inmiddels acht jaar voor PwC, al die tijd voor dezelfde partner. “We hebben een hele reis gemaakt door de jaren heen, ik verhuis steeds mee naar andere afdelingen. Maar het klikt gewoon. We hebben aan een half woord genoeg. Ik vind die klik zelf heel belangrijk, want je ziet iemand acht jaar lang elke dag.”
Marloes Egberts, officemanager bij The Officemanagers, is het helemaal met haar eens. “Een goede klik is cruciaal. Ik heb een heel goede band met mijn directeur. We lachen heel veel, soms zeggen we zelfs: oké, nu is het klaar, we moeten weer aan het werk. Ze voelt helemaal niet als mijn leidinggevende.”

Functienaam

Uit het gesprek is inmiddels wel duidelijk dat het vak van secretaresse er nu heel anders uitziet dan pakweg twintig jaar geleden. Is het geen tijd voor een andere functienaam?
Lesley Hanno: “Ik denk het niet. Er zijn nu al zoveel verschillende benamingen voor het vak. Al die namen worden door elkaar gebruikt en soms klopt het helemaal niet. Iemand noemt zichzelf bijvoorbeeld een personal assistant, maar is eigenlijk een secretaresse. Of andersom.”
Annika Schippers herkent dat. “Het is belangrijker om te weten wat iemand doet. Soms heeft iemand een mooie functienaam, maar in de praktijk blijken die werkzaamheden allemaal reuze mee te vallen. Ik vind het zelf een beetje overdreven om veel bezig te zijn met mijn functienaam. Zolang ik zelf maar weet wat ik doe en waar ik mee bezig ben. Ik doe echt wel meer dan alleen maar stukken uitprinten.”

 

Reageer op dit artikel