nieuws

Erger je je groen en geel?

Persoonlijke ontwikkeling

Sta jij alwéér de vaatwasser in te ruimen? En erger je je groen en geel? Waarom doet iedereen dat ook niet gewoon zelf? Wil je het anders? Wil je het echt anders? Wil je het echt, écht anders? Ben je bereid om daarvoor te verdragen dat het een paar dagen een rommel blijft? Ben je bereid […]

Erger je je groen en geel?

Sta jij alwéér de vaatwasser in te ruimen? En erger je je groen en geel? Waarom doet iedereen dat ook niet gewoon zelf?

Wil je het anders? Wil je het echt anders? Wil je het echt, écht anders? Ben je bereid om daarvoor te verdragen dat het een paar dagen een rommel blijft? Ben je bereid toe te kijken hoe jouw opgeruimde keuken vervuilt? Lees dan verder…

Spiegelmethode

Stel je voor: je komt op kantoor en ruimt de vaatwasser niet leeg. Je zet een paar vuile kopjes op het aanrecht en schenkt nog wat oude koffieresten over in schone kopjes, net zolang totdat er bijna geen kopjes meer in de kast staan. Dan ga je rustig aan je werk. Als iemand een opmerking maakt over de rommel, dan hum je wat, maar je doet net of het jou niet raakt.

Je gaat het vooral NIET opruimen. Als iemand vraagt of je het wil opruimen, zeg dat je echt geen tijd hebt en geef je meteen je lege kopje mee met je collega. Je wacht (on)rustig af tot iemand in actie komt. Je geduld is eindeloos. En je zult zien, iemand komt in beweging. Iemand gaat het oppakken!

En jij? Jij hebt de spiegelmethode gebruikt door de rommel groter te maken dan normaal en vooral door niet op te lossen wat je altijd oplost.

En de moraal van dit verhaal? Laat anderen niet wennen aan het feit dat jij het wel opruimt. Want als jij dat altijd doet, dan is er voor mij toch geen enkele noodzaak mijn gedrag te veranderen… Jij ruimt het toch wel op!

Verwachtingen

Nog een extra tip: vertel vooral aan je leidinggevende welk experiment je gaat doen en waarom. Want verwachtingen management doe je ook bij je manager.
Nog meer in control komen? Tijdens de training Powerassistant in control krijg je meer van dit soort tips!

Meer lezen

Wil je hier meer over lezen? Lees dan de boeken van Berthold Gunster over Omdenken.

Reageer op dit artikel