nieuws

Secretaresse bereikbaar tijdens vakantie

Persoonlijke ontwikkeling

Ben jij bereikbaar tijdens de vakantie? Het merendeel (81%) van de secretaresses wel. Ruim de helft heeft zelfs altijd de werktelefoon aanstaan of checkt dagelijks haar werkmail. En twee derde is daadwerkelijk wel eens benaderd voor werk. Dat blijkt uit onderzoek van Van der Houwen Recruitment onder circa 200 secretaresses en PA’s. Hoewel het meestal […]

Secretaresse bereikbaar tijdens vakantie

Ben jij bereikbaar tijdens de vakantie? Het merendeel (81%) van de secretaresses wel. Ruim de helft heeft zelfs altijd de werktelefoon aanstaan of checkt dagelijks haar werkmail. En twee derde is daadwerkelijk wel eens benaderd voor werk. Dat blijkt uit onderzoek van Van der Houwen Recruitment onder circa 200 secretaresses en PA’s. Hoewel het meestal een eigen keuze is om bereikbaar te blijven, zit niet iedereen erop te wachten. 12% vindt het een beetje vervelend en 6% ronduit vreselijk. Nog eens 20% zegt het niet leuk te vinden, maar ook niet erg omdat het er nu eenmaal bij hoort.

E-mail, telefoon en sms

Secretaresses zijn op verschillende manieren te bereiken. Bij negen van de tien die bereikbaar zijn, kan dat via sms of WhatsApp. 78% kan gebeld worden en 74% leest zijn werkmail hiervoor. De helft van de ondervraagden (51%) heeft zelfs altijd haar werktelefoon aanstaan en nog eens 45% zet hem af en toe aan. Slechts 4% heeft hem echt altijd uit staan. Daarnaast leest 57% dagelijks haar werkmail, waarvan iets minder dan de helft zelfs meerdere malen per dag. Slechts 10% van de secretaresses die wel bereikbaar zijn, checkt de werkmail niet tijdens vakantie.

Dienstverlenend

“Het past bij het dienstverlenend aspect van de secretaresse om zoveel mogelijk bereikbaar te zijn, maar dat zo’n groot deel er zo regelmatig mee bezig is op vakantie, is toch wel opvallend”, aldus Pieter van der Houwen, directeur van Van der Houwen Recruitment. “Zo lang het bij echt urgente zaken blijft, is het niet zo erg, maar voor elk wissewasje bellen, lijkt me niet verstandig. De vakantie is namelijk wel bedoeld om uit te rusten.”

Twee derde wel eens benaderd

Van de ondervraagden zegt 68% ook daadwerkelijk benaderd te zijn tijdens de vakantie, zij het niet regelmatig. De secretaresses geven aan meestal alleen voor urgente zaken benaderd te worden, maar soms zitten er ook gekke verzoeken tussen. Enkele opmerkelijke redenen waarvoor secretaresses benaderd zijn: vragen waar haar manager met een klant moest lunchen, regelen van een taxi of omboeken van een vlucht. Ook worden secretaresses regelmatig benaderd als de manager spullen niet kan vinden. Van bestanden op een computer tot zijn tas en de koffiebonen.

Eigen keuze om bereikbaar te zijn

Van de ondervraagde secretaresses geeft 55% aan dat het de eigen keuze is om benaderd te worden en voor 41% is het een beslissing in overleg. Slechts bij 3% moet het echt alleen van de manager. In totaal zegt 47% er geen moeite mee te hebben en nog eens 13% vindt het juist prettig omdat ze zo controle houden. 19% vindt het niet leuk, maar beseft dat het er nu eenmaal bij hoort. 12% vindt het een beetje vervelend en 6% echt vreselijk.

Reageer op dit artikel