nieuws

Verhoog je eigenwaarde: stel de juiste doelen

Persoonlijke ontwikkeling

Wat heeft salsa dansen te maken met eigenwaarde? Stel: je wilt kunnen salsa dansen. Je stelt jezelf voor in een knalrode jurk. Op hoge hakken zwier je de danszaal rond. Maar in de praktijk word je ingehaald door de werkelijkheid. In realiteit sta je in je joggingbroek zwetend te stuntelen in een veel te warme […]

Verhoog je eigenwaarde: stel de juiste doelen

Wat heeft salsa dansen te maken met eigenwaarde?

Stel: je wilt kunnen salsa dansen. Je stelt jezelf voor in een knalrode jurk. Op hoge hakken zwier je de danszaal rond. Maar in de praktijk word je ingehaald door de werkelijkheid. In realiteit sta je in je joggingbroek zwetend te stuntelen in een veel te warme danszaal met iemand die het net zo slecht kan als jij. En dan is het opeens een stuk minder leuk.

Hoe kan dat? En wat doe je eraan?

We vroegen het Roos Woltering, één van de trainers van de training Powerassistant in control:

“Als je een doel stelt voor jezelf – salsa dansen bijvoorbeeld of een presentatie in het Engels geven – dan kun je een leerdoel stellen of een prestatiedoel. Daar zit een essentieel verschil tussen.
Bij een prestatiedoel heb je een duidelijk eindpunt in je hoofd. Stel dat je een presentatie in het Engels wilt kunnen geven, dan heb je bij een prestatiedoel al een plaatje van jezelf in je hoofd. Hoe je er gaat staan. Dat heeft met imago te maken. Je wilt een goede presentatie neerzetten en je wil daarbij ook dat anderen vinden dat jij het goed doet. Je laat dus niet alleen je eigen oordeel meewegen maar ook dat van anderen. Dat brengt een groot risico met zich mee: je beseft dat je kan falen. Je legt de lat zo hoog, dat de kans op falen ook groter wordt.
Bij een leerdoel heb je juist geen einddoel in je hoofd. Je gaat salsa leren dansen. En je gaat leren een presentatie in het Engels te geven. Met vallen en opstaan. En met elke stap word je beter.”

10.000 uur

“Denk ook aan wat filosoof en schrijver Malcolm Gladwell zei in zijn boek Uitblinkers: er is 10.000 uur voor nodig aan bloed, zweet en tranen om ergens goed in te worden. Falen hoort erbij; je wordt beter door het te doen. Geniet daarom van het leren. En bij een leerdoel geniet je al zodra je begint.”

Motivatie

“Bij een leerdoel ben je niet pas geslaagd als je bij je einddoel bent maar als je kleine stappen neemt, en je merkt dat je groeit. Dit werkt veel motiverender. Bovendien is het grote voordeel ook niet mis: de kans dat je je doel bereikt is veel groter. Mensen die leerdoelen stellen presteren beter. De kans op uitval is kleiner en ze kunnen zichzelf blijven motiveren.”

Wil je iets leren of onder de knie krijgen dan ligt er een lange weg voor je. Dan kun je maar beter van die weg ernaartoe genieten.

Reageer op dit artikel