nieuws

Loopbaantips voor 2016

Persoonlijke ontwikkeling

Het nieuwe jaar komt er bijna aan. Een mooi moment om eens na te denken over je carrière en je af te vragen waar je staat. Zit je eigenlijk nog wel op je plek, welke stappen zou je kunnen nemen als je eens wat nieuws wilt, en vooral: hoe pak je dat dan aan?

Loopbaantips voor 2016

In het Management Support Trendonderzoek 2015 geeft 70 procent van de managementassistenten aan ambitie te hebben. De een wil graag horizontaal groeien naar een andere secretariële functie (22 procent), de ander zou best weleens heel ander werk willen doen dan dat van secretaresse (17 procent). De grootste groep (31 procent) wil zelfs liever hogerop. Maar of je nu horizontaal of verticaal wilt groeien, of juist iets totaal anders wilt gaan doen, de eerste stap zetten is vaak lastig. “Als je de drempel te hoog vindt, ga dan praten met iemand die er geen belang bij heeft wat je gaat doen, zoals een coach, loopbaanadviseur of maatschappelijk werker. Een zus of vriend heeft vaak een belang bij wat je gaat doen,” zegt loopbaancoach Els Ackerman. “Bij een coach maak je uiteindelijk toch je eigen keuze, want ik maak die keuze niet voor jou; het is niet mijn leven.”

Begin bij het begin

Els Ackerman coacht regelmatig secretaresses die zich afvragen hoe nu verder. “Ik begin met hen altijd bij het begin: wie ben je? De eerste stap is een vorm van zelfkennis, een zelf-assessment om helder te krijgen: wat past bij mij? Als mensen een andere baan willen, gaat het vaak niet om de inhoud, maar blijkt het in omgevingsfactoren te zitten.” Wil je niet met een professional gaan praten, dan zijn er nog heel veel andere hulpmiddelen om daar achter te komen, weet trainer/coach Els Frigge. “Om te bepalen welke kennis, vaardigheden en competenties je in huis hebt en moet hebben, en waar je blij van wordt, kun je op internet heel veel competentielijsten vinden. Of ga in gesprek met iemand die jou goed kent. Aan een collega kun je heel veel hebben. Vraag feedback: hoe kijk jij naar mij?”

Snuffelen

Het kan ook helpen om anderen heel concreet te vertellen wat je ambities zijn of hoe je droomfunctie eruit ziet. “Stel, je wilt je verder ontwikkelen in het schrijven van stukken, bekijk dan in hoeverre daar al ruimte voor is in je huidige baan. Zo niet: bepaal hoe je ervoor kunt zorgen dat het een onderdeel wordt van je werk. Als je wilt weten of schrijven echt iets voor jou is, kun je in plaats van een opleiding te volgen, aan je leidinggevende vragen of je een week mag meelopen op de pr-afdeling. Op die manier snuffelen op andere afdelingen binnen de organisatie wordt veel te weinig gedaan. Ook kun je aan je leidinggevende vragen: schrijven zit niet in mijn takenpakket maar hoe zou ik dat op deze afdeling meer kunnen gaan doen? En wie zou mij kunnen begeleiden om daar beter in te worden?”

Loopbaantips

  • Laat je bijscholen.
  • Lees vaktijdschriften, zodat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen.
  • Vergroot je netwerk.
  • Vergroot je wereld door bij andere bedrijven een kijkje te nemen.
  • Job crafting: geef je eigen functie vorm door taken op een nieuwe, inspirerende manier aan te pakken.
  • Formuleer je cv in de richting van je nieuwe functie, benoem bijvoorbeeld alle organisatorische ervaring die je hebt opgedaan.
  • Zorg ervoor dat er ieder jaar iets nieuws op je cv staat, zoals een cursus of afgerond project
  • Gedraag je alvast als iemand in die volgende functie. En kleed je daar ook naar.
  • Zoek op LinkedIn naar contacten bij het bedrijf waar je zou willen werken. Nodig die mensen uit en vraag als ze je accepteren: ik ben geïnteresseerd in jouw bedrijf, kunnen we een keer afspreken?

Training

Wil jij in 2016 ook serieus aan de slag met je loopbaanontwikkeling? Bekijk dan eens één van onze trainingen op het gebied van loopbaanontwikkeling of schrijf je in voor de training Steeds de beste versie van jezelf.

Reageer op dit artikel