nieuws

1,6 miljoen Nederlanders leren naast hun werk

Persoonlijke ontwikkeling

Veel mensen volgen naast hun werk nog een opleiding of cursus. Het gaat om 1,6 miljoen mensen, bijna een vijfde van de Nederlanders van 25 tot 65 jaar. 

1,6 miljoen Nederlanders leren naast hun werk

Een leven lang leren

Alleen in Denemarken, Zweden, Finland en Frankrijk is het idee van een ‘leven lang leren’ nog populairder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten heeft gebracht.

Van workshop tot complete opleiding

Het zijn vooral mensen van rond de dertig jaar oud die een cursus volgen. Dat komt doordat ze vaak moeten worden ingewerkt voor een eerste baan. Mensen met een hoge opleiding leren vaker iets bij dan mensen met een lagere opleiding. Dat varieert van een workshop, een cursus Spaans of kunstgeschiedenis tot een complete opleiding in bijvoorbeeld het hoger onderwijs.

Europese Unie

Binnen de Europese Unie volgde 11 procent van de 25- tot 65-jarigen in 2014 een opleiding of cursus. De Europese commissie had voor 2010 een streefcijfer vastgesteld van 12,5 procent. Dat is dus nog niet gehaald. Nederland is met de 18 procent nog niet helemaal tevreden. De Onderwijsraad wil dat in 2020 20 procent een opleiding of cursus volgt.

Reageer op dit artikel