nieuws

Hoe empathisch is je manager? – Smart Brains 3

Persoonlijke ontwikkeling

In deel 3 van Smart Brains aandacht voor empathisch vermogen, en het ontbreken daarvan bij managers. Het heeft alles te maken met het stofje oxytocine.

Hoe empathisch is je manager? – Smart Brains 3

Oxytocine

Ken je het stofje oxytocine? Dat is een stofje dat vrijkomt in de hersenen en gevoelens van vertrouwen en empathie creëert. Het wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’, relaxhormoon of vertrouwenshormoon genoemd.

Vertrouwen

Is er bij jou in de organisatie een vertrouwenscultuur, dan bof je! In een vertrouwenscultuur hebben medewerkers rond de 30% meer energie en ervaren ze 70% minder stress dan in een werkomgeving waar bijvoorbeeld angst regeert. En empathie is cruciaal in sociale groepen (deze fraaie TED-talk van Jeremy Rifkin maakt dit duidelijk).

We zijn biologisch voorgeprogrammeerd voor empathie: als je kijkt naar wat een ander ervaart (denk maar aan een horrorfilm, of een schorpioen die over iemands arm loopt) lichten in jouw hersenen dezelfde neuronen op als bij het echte slachtoffer. Gevoelens zijn tot op zekere hoogte ‘besmettelijk’.

Empathie

Leiders die positieve emoties ventileren, laten oxytocine vrijkomen in de hersenen van medewerkers. Dat ontdekte Amerikaanse neurowetenschapper dr. Paul Zak. Hij noemde oxytocine ook wel het ‘morele hormoon’. Hetzelfde hormoon dat ons loyaler maakt.

Breinvriendelijker werken?

Breinvriendelijker werken?

Persoonlijkheidsstoornissen

Maar… de werkelijkheid staat soms ver van dit oxytocine-ideaal af. Executive coach, psychoanalist/psychotherapeut en managementwetenschapper Manfred F.R. Kets de Vries ontdekte iets verontrustends. Hij heeft in zijn beroepspraktijk ervaren dat ‘een verrassend aantal senior executives lijdt aan een of andere persoonlijkheidsstoornis’.

Op nummer 1 staat de pathologisch-narcistische executive. Gevolgd door de manisch-depressieve executive, de passief-agressieve executive en de executive met een emotionele disconnectie (alexithymie). Niet bepaald empathische persoonlijkheidstypen en soms blijken ze beyond repair

8 basisbehoeften

Leiders kunnen met hun gedrag oxytocine vrijmaken in het brein van hun medewerkers. Dat kunnen ze doen door te voorzien in 8 basisbehoeften:

  1. Erkenning
  2. Concrete en uitdagende doelen
  3. Empowerment
  4. Autonomie
  5. Openheid
  6. Ondersteuning
  7. Ontwikkeling
  8. Integriteit

Test jouw empathisch vermogen

Wil je zelf werken aan je empathisch vermogen? Test om te beginnen eens hoe empathisch je zelf bent, met deze quiz van de UC Berkeley! Ga jij waarschijnlijk geen oxytocine vrijmaken? Dan vind je op Mind Tools tips om je empathisch vermogen een boost te geven.

Auteur: Yvonne Halink | Bewerkt door: Vera Bot

Deze serie is gebaseerd op het boek IK2 van Margriet Sitskoorn. Ze vertelt je over de waarde van het boek in deze video.

Train je brein tijdens Power Brein

Maak als assistant slim gebruik van de ongekende mogelijkheden van je brein en doe mee met de training Power Brein voor de assistant!

Smart Brains-serie
De Smart Brains-serie bestaat uit 11 artikelen, waarin je leert jouw brein optimaal te benutten. Lees ook deel 2: Stel je bloot aan wat je moeilijk vindt en neem een kijkje bij deel 4: Eigenschappen die leiden tot succes.

Reageer op dit artikel