nieuws

Dé overstapberoepen voor secretaresses

Persoonlijke ontwikkeling

We weten allemaal dat het beroep van secretaresse aan verandering onderhevig is. De functie verandert inhoudelijk, maar ook de technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat taken verdwijnen of verschuiven. Het UWV voorspelt dat veel secretaresses op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan. Wat zijn volgens hen je opties? En hebben ze een realistisch beeld of is het juist veel te negatief? 

Dé overstapberoepen voor secretaresses

Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verwacht tussen 2015 en 2020 een banenkrimp voor secretaresses van ongeveer 9.000 werkzame personen op een totaal van bijna 62.000 (-14%). Voor het UWV was die voorspelling aanleiding om eens te gaan kijken naar de uitstroomperspectieven van secretaresses: wat zijn mogelijke overstapberoepen, binnen én buiten het administratieve werkveld? De instantie stelde twee keer een top 5 samen.

Overstappen naar andere administratieve beroepen

De top 5 van meest kansrijke overstappen:

  1. Projectassistent
  2. Werkvoorbereider (handel, administratie)
  3. Roostermaker
  4. Medewerker personeel en organisatie
  5. Juridisch secretaresse

Vooral de overstap naar een functie als projectassistent of werkvoorbereider is gunstig, omdat je daarbij niet een specifieke manager of team ondersteunt maar je bijdraagt aan het productieproces van een bedrijf of een project.

Lees in dit uitgebreide artikel over de 10 onmisbare competenties voor de secretaresse.

Overstappen naar niet-administratieve beroepen

De top 5 van meest kansrijke overstappen:

  1. Intercedent
  2. Callcentermedewerker (outbound)
  3. Marketingmedewerker
  4. Servicedeskmedewerker ict
  5. Callcentermedewerker (inbound)

De arbeidsmarktkansen voor niet-administratieve beroepen liggen gemiddeld hoger dan de kansen voor alternatieve administratieve functies. Vooral de overstap naar intercedent biedt relatief goede kans op een baan en er liggen ook mogelijkheden wat betreft de functies op het gebied van klantcontact. Deze zijn verwant aan de secretaresse vanwege het dienstverlenende en communicatieve karakter, aldus het UWV.

Het complete rapport Overstapberoepen voor secretaresses van het UWV is hier te bekijken. 

Hoe denken jullie hierover? Is het beeld van de UWV realistisch of juist veel te negatief? En in hoeverre ben jij je eigen functie aan het klaarstomen voor de toekomst? We horen het graag in de comments. In november besteden we ook uitgebreid aandacht aan dit onderwerp in het blad van Management Support.

Reageer op dit artikel