nieuws

De kracht van kwetsbaarheid

Persoonlijke ontwikkeling

Kracht van kwetsbaarheid: het lijkt een paradox. Je klein voelen, bang zijn dat je fouten maakt of dat je niet goed genoeg gevonden wordt. Het zijn gevoelens waar we allemaal mee te maken hebben, zeker op de werkvloer. Hoe ga je daar op een goede manier mee om?

De kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Kwetsbaar zijn we dagelijks. We worden allemaal weleens geplaagd door stemmetjes in ons hoofd die bij alles wat we doen zeggen: ‘Wat zullen anderen er wel niet van denken? of ‘Doe ik het wel goed?’ Maar er is een verschil tussen kwetsbaar zijn, gekwetst worden en je kwetsbaar opstellen. Of je gekwetst wordt, hangt niet alleen af van wat de ander zegt of doet, maar ook van je eigen gevoelens en overtuigingen. Hoe persoonlijk pak je op wat iemand tegen je zegt?

Grote angst

De Amerikaanse onderzoekster Brené Brown (bekijk haar inspirerende TED talk) legt dat heel goed uit in haar boek De kracht van kwetsbaarheid. “De hoofdboodschap van dat boek is dat we allemaal kwetsbaar zijn. Kwetsbaarheid op zichzelf is een gegeven, daar is niets krachtigs aan. Maar de manier waarop je ermee omgaat, maakt of je er ook kracht aan ontleent. Het kan heel krachtig zijn om jezelf kwetsbaar op te stellen, inclusief het bijbehorende risico op afwijzing,” zegt Judith Budde, directeur van opleidingsinstituut Het Balkon, coach en schrijver van het boek Ik ken mijn ikken.

Toch zijn we vaak bang om dat te doen. Volgens Judith Budde komt dat omdat we afhankelijk zijn van elkaar. “Er moet van ons gehouden worden, we willen ons graag gewaardeerd voelen. Dat hebben we nodig. Het is één van onze grootste angsten om afgewezen te worden en er niet bij te horen.”

Die angst kan doorwerken in de omgang met je collega’s. “Stel: je werkt in een team en de samenwerking loopt niet lekker. Een paar van je collega’s zijn erg dominant en kort door de bocht in hun communicatie. De anderen raken daardoor geïntimideerd en durven niets meer te zeggen. Omdat ze bang zijn dat ze – je raadt het al – anders buiten de groep vallen. Of dat het alleen maar erger wordt. Angst houdt ons vaak stil.”

Feedback

Het is de grote kunst om de moed te vinden er toch iets van te zeggen en daarbij de juiste taal te vinden. Er zijn een aantal dingen die je daarbij kunnen helpen, bijvoorbeeld de bekende feedback-regel. “Het helpt als je het dicht bij jezelf houdt. Zeg niet: ‘Jij intimideert me’, maar ‘Ik voel me een beetje geïntimeerd’. Jij hebt het gevoel. Als je dat gevoel onder woorden kunt brengen, ben je vaak al een heel eind.”

Verder is het belangrijk om het juiste moment te vinden om er iets van te zeggen. “Vraag of de ander even tijd heeft en vraag of hij of zij je eerst wil laten uitpraten voor er een reactie komt.”

Als jij je zegje hebt gedaan, ligt de bal bij de ander. “Iemands reactie is niet te voorspellen. Soms schrikken ze omdat ze helemaal niet door hadden dat je gekwetst werd door hun opmerkingen. Of ze vragen of je het de volgende keer kunt zeggen als het weer gebeurt. Of ze voelen zich in eerste instantie aangevallen, maar denken er later wel over na. Dan heb jij je doel al bereikt.”

Het kan natuurlijk ook zijn dat iemand niet bereikbaar is voor welke feedback dan ook. “Dan kan het helpen om je te realiseren dat je er in ieder geval iets van hebt gezegd.”

Delen

De kracht van kwetsbaarheid zit hem namelijk niet alleen in het durven tonen van je onzekerheid, maar ook in het vertrouwen dat je overeind kunt blijven. Dat je zelfrespect en eigenwaarde niet aangetast worden als mensen je verwerpen. Dit betekent echter niet dat je je altijd en overal kwetsbaar moet opstellen. “Stel: je gaat solliciteren en je bent heel zenuwachtig. Dat kan je kort tijdens het gesprek vermelden, maar kies dan wel voor ‘Ik vind dit best spannend’ en niet voor ‘Ik ben zo vreselijk zenuwachtig, ik heb de hele nacht niet geslapen’. Dan wordt je gegarandeerd niet aangenomen. Het helpt om te delen wat je bezighoudt, maar wel met mensen en op plekken die je zelf verantwoord vindt.”

Aan de slag met kwetsbaarheid

Trainer Roos Woltering geeft de nieuwe training De kracht van kwetsbaarheid. In deze training leer je hoe je je kwetsbaar opstelt en tegelijk krachtig blijft. Hoe je je invloed vergroot door dingen op zo’n manier te zeggen dat de ander meer contact ervaart en eerder bereid is naar je te luisteren.

Reageer op dit artikel