nieuws

Ontdek jouw plek in het krachtenveld

Persoonlijke ontwikkeling

Je hebt in je werk twee keuzes: je mee laten slepen in de waan van de dag, of even afstand nemen en inzicht krijgen in je werkomgeving. Als je weet wie de spelers zijn en welke dynamiek er is in dit krachtenveld, dan win je aan invloed.

Ontdek jouw plek in het krachtenveld

Door je in te leven in de verschillende posities uit je krachtenveld ontdek je de (groeps)dynamiek die onderling van belang is. Je kijkt met andere ogen, je ziet waar processen vastlopen en waar het stroomt.

Gunilla Blijsie geeft de workshop Krachtenveld in beeld; versterk je positie tijdens de Workshopdagen. Ze legt uit wat het inhoudt.

Wat is precies het krachtenveld? Waar kijk je naar?

“Je kijkt naar je plek in de organisatie, in de verhouding naar alles en iedereen om je heen. Om te beginnen: de collega’s met wie je werkt, de hiërarchie. Maar ook: welk vraagstuk speelt nu een belangrijke rol. Bijvoorbeeld reorganisatie. Welk effect heeft dat op de organisatie? Of op welke plekken is er veel personeelsverloop? Wat doet dat met jou? Welk effect heeft dat op jou, op de besluitvorming, op de openheid? Je ziet krachten die meebewegen of tegen bewegen. Het leuke is dat je dingen ontdekt die je eerder niet zag; mensen, thema’s, het verleden kunnen (nog steeds) invloed hebben op je krachtenveld. Het is een ontdekkingstocht naar wat ertoe doet in jouw werkveld, jouw context.”

Wat win je erbij als assistant wanneer je hier inzicht in hebt?

“Het eerste is gewaarwording: er is altijd meer dan je dacht. Met meer informatie kun je ook meer impact hebben. Vanuit jouw positie kun je meer regie pakken en meer invloed uitoefenen. Waar is precies die ruimte om te bewegen? Misschien ga je op een andere plek staan waar je beter tot je recht komt, niet alleen op positie maar ook qua taken – en dan lever je meer toegevoegde waarde. Je scope wordt ruimer. En met meer opties en alternatieven krijg je de mogelijkheid om regie te pakken.”

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Heb je een voorbeeld of een verhaal van een secretaresse uit de praktijk?

“Ja, ik ken een officemanager die verantwoordelijk is voor facilitaire inkoop en de voorraden. Ze wil graag méér; ze heeft het idee dat ze onderbenut wordt. We brachten het krachtenveld in beeld en keken naar waar de ruimte zat. Waar kan zij méér doen? Ze merkte op dat er een sterke band is tussen de directeur en zijn managementassistent. Alle initiatieven die zijzelf toonde werden niet gezien door de directeur. En voor haar gevoel werden ze geblokt door de managementassistent. Ze heeft ervoor gekozen om nu op een andere manier zichtbaarder te worden: ze staat zichzelf toe om meer te ‘freewheelen’ en maakt zich nuttig voor andere directeuren. Daar is moed voor nodig, maar als je doet wat je altijd deed, krijg je ook wat je altijd kreeg. Durf een stap opzij te doen. Dat kan wonderen doen voor je zichtbaarheid.”

Welk soort vragen of cases kunnen besproken worden?

Enkele voorbeelden

– Wat maakt dat wij op het secretariaat zo laat betrokken raken bij projecten of uitvoering?
– Hoe kan ik meer mijn talent en kwaliteiten benutten in mijn organisatie?
– Mijn manager/onze afdeling wordt gepasseerd bij besluitvorming; hoe is dat zo gekomen?
– Het valt me op dat wij vaak niet ons eigenlijke werk/taken doen, maar taken die in wezen bij anderen thuis horen; hoe komt dat?
– Ik vraag me af waarmee we elke dag nu zo druk mee zijn! Wat is het effect daarvan? Waar komen die opdrachten concreet vandaan?
– Ik wil graag meer verantwoordelijkheid maar mijn manager niet; hoe ga ik om behoudendheid binnen mijn organisatie?
– Hoe komt het dat plannen van de directie niet opgevolgd worden door afdeling X?

Vervolgens kun je aan de slag met onderzoeken welke positie je inneemt in dat proces: in welke mate ben je betrokken? Je wordt je gewaar van wat op de voor- en achtergrond speelt. Wanneer je, in de workshop, je beweging van je eigen plek volgt en deze simuleert, kun je die later in je werk gaan toepassen zodat je kunt groeien. Dit is niet alleen goed voor jezelf, maar vaak ook voor het gehele krachtenveld. Het krachtigste veld is het veld waar een optimale wisselwerking is tussen de onderdelen zoals individuelen, afdelingen en managementposities. En dat is bijvoorbeeld terug te zien in de balans tussen geven en nemen.

Gunilla Blijsie werkt als coach en adviseur organisatieontwikkeling. Haar expertise is het ontwikkelen van mensen in organisaties en coaching op gebied van persoonlijke effectiviteit. Leer met andere ogen naar je werkomgeving te kijken en onderlinge processen te (v)erkennen in de workshop Krachtenveld in beeld; versterk je positie op dinsdag 11 en donderdag 13 april tijdens de Workshopdagen.

Reageer op dit artikel