nieuws

Wil je meer onthouden? Train je brein met deze 5 tips

Persoonlijke ontwikkeling

Iemand komt enthousiast op je aflopen. Jij raakt in paniek: je kent hem wel van gezicht, maar zijn naam ben je vergeten. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om je brein te gaan trainen zodat je lastige situaties als deze in de toekomst zoveel mogelijk voorkomt. Doe je voordeel met deze 5 tips.

Wil je meer onthouden? Train je brein met deze 5 tips

1. Herhaal jezelf

Uit onderzoek blijkt dat je bepaalde gebeurtenissen, namen of feiten beter onthoudt als je ze herhaalt. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe collega en hij stelt zich aan je voor. “Hallo, ik ben Hans de Groot.” Reageer dan niet met “Welkom!” of “Leuk je te ontmoeten”, maar zeg “Welkom Hans!” Door zijn naam te herhalen, heb je de kans meteen twee keer zo groot gemaakt dat je zijn naam onthoudt en hoef je dus ook niet meer op te zoeken hoe die collega ook alweer heette als je hem wat documenten moet e-mailen.

2. Begin klein

Waarschijnlijk pak je tijdens de lunchpauze zonder nadenken je mes en vork op en begin je te eten, want ons dagelijks leven bestaat uit talloze handelingen en processen waar we niet eens meer bij nadenken. Maar ooit heb je als klein kind moeten leren om met mes en vork te eten. Dat ging waarschijnlijk niet helemaal goed in het begin en de kans is groot dat de halve tafel onder het eten lag, maar je deed het wel. Nu – tientallen jaren later – denk je niet eens meer bij die beweging na.
Goed nieuws: dat principe werkt nog steeds. Je kunt jezelf nieuwe manieren van werken aanleren door gewoon ergens te beginnen. Stel: je bent een uitsteller en je wacht altijd tot het laatste moment voor je aan een project begint. Maar je kunt er ook voor kiezen om de volgende keer gewoon te beginnen, met iets kleins. Als je altijd opziet tegen het opruimen van je bureau, pak dan één stapeltje papier en zoek dat uit. Je hoeft nog niet eens per se al dat papier op te ruimen, zolang je maar bedenkt wat je ermee gaat doen. Dan zul je zien dat je brein met de actie aan de slag gaat en dan gaat het als het ware bijna vanzelf.

3. Leer iets nieuws

Het klinkt voor de hand liggend, maar hoe meer je je brein gebruikt, hoe beter het gaat werken. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal. Zweedse onderzoekers ontdekten met de hulp van hersenscans dat je hersenen zelfs letterlijk groeien bij het leren van een tweede taal. De groei zit hem met name in de hippocampus: het deel van de hersenen dat van groot belang is voor onze ruimtelijke oriëntatie en ons geheugen. In de hippocampus worden herinneringen tijdelijk opgeslagen, voordat ze voor de lange termijn worden opgeslagen elders in het brein.

Je hersenen groeien bij het leren van een tweede taal

4. Ga sporten

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lijf, maar het helpt ook je brein. Zelfs een korte work-out van twintig minuten zorgt er al voor dat je informatie beter kunt verwerken. En niet alleen dat: sporten zorgt er ook voor dat je hersenen gemakkelijker nieuwe connecties maken. Je leert sneller en je wordt alerter.

5. Breng tijd door met de mensen van wie je houdt

Als je jezelf cognitief goed wilt ontwikkelen, is het belangrijk om goede relaties op te bouwen met de mensen om je heen. Ga maar na: als je ergens mee zit, kan het heel erg helpen om erover te praten met iemand die dicht bij je staat. Na zo’n gesprek voel je je opgelucht en het helpt je vaak ook om dingen meer in perspectief te krijgen. De kans is groot dat je heel anders tegen een bepaald probleem aankijkt als je er eenmaal met iemand over hebt gepraat.

Lees ook de andere artikelen in deze reeks Smart brains:

Smart Brains 1 | Je executieve brein
Smart Brains 2 | Stel je bloot aan wat je moeilijk vindt
Smart Brains 3 | Hoe empathisch is je manager?
Smart Brains 4 | Eigenschappen die leiden tot succes

Train je brein

Powerbrein_272x182

In de training POWERbrein krijg je nog veel tips en tricks om slim gebruik te maken van de ongekende – en vaak onbekende – mogelijkheden van je brein. O.a. in de sessie Geef jezelf een supergeheugen waarin geheugenexpert Frans Duijts je  leert hoe je door het toepassen van enkele simpele geheugentechnieken direct namen, gezichten en getallen beter kunt onthouden. Andere onderdelen van de training zijn: Breinkennis is macht, Maak effectief gebruik van je positieve brein en NLP, het brein als basis voor gedrag.

>> Meer info en aanmelden

Op zoek naar leuke breintrainoefeningen? Kijk dan op www.neurocampus.com en www.psychologiemagazine.nl/web/Brein/Braintraining.htm

Ook het boek Ik2 – de beste versie van jezelf van hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn staat vol met testen, oefeningen en methodieken.

Reageer op dit artikel