nieuws

Effectief samenwerken met je leidinggevende: zo doe je dat

Persoonlijke ontwikkeling

Natuurlijk wil je effectief samenwerken met je leidinggevende. Niet alleen loopt het werk dan vlot en ben je productief, maar het werk wordt ook veel leuker. Als secretaresse of assistant heb je grote invloed op je leidinggevende, misschien wel meer dan je denkt.

Effectief samenwerken met je leidinggevende: zo doe je dat

Verwachtingen van je leidinggevende

Het is goed om je te realiseren welke verwachtingen je leidinggevende over je heeft, en dat je daarop in springt:

  • Dat je vertrouwen geeft dat je taken goed uitvoert.
  • Dat je met oplossingen komt.
  • Dat je je leidinggevende voldoende informeert en tijdig communiceert.
  • Dat je openstaat voor feedback.
  • Dat je volgt wanneer dat moet.
  • Dat je moeite doet om een goede relatie op te bouwen.
  • Dat je initiatief neemt.
  • Dat je aangeeft wat je ontwikkel- en loopbaanwensen zijn.
  • Dat je eerlijk en integer bent.

In gesprek met je leidinggevende

Ga je in gesprek met je leidinggevende, dan zijn dit de tips om effectief te overleggen.

Bereid je goed voor. Zorg dat je tijdig de stukken leest en denk vooraf na over zaken die jij belangrijk vindt om te bespreken.

Bespreek het met je leidinggevende. Geef aan wanneer je ergens tegen aan loopt en wat je dilemma’s zijn. Op deze manier help je je leidinggevende om je te begeleiden in je werk.

Signaleer op tijd wanneer je problemen voorziet. Zo geef je hem of haar de mogelijkheid om met je mee te denken.

Vraag naar de ideeën en verwachtingen van je leidinggevende. Vraag goed door zodat je een helder beeld hebt hoe je daarop in kunt spelen.

Geef ook zelf actief je verwachtingen aan. Wacht niet tot hij of zij ernaar vraagt, maar neem hier zelf een actieve rol in.

Denk mee met oplossingen. Signaleer niet alleen problemen, maar denk actief mee op welke manier deze voorkomen of opgelost kunnen worden.

Bied actief je hulp aan. Vraag aan je leidinggevende of je nog ergens bij kunt helpen of speel actief in op mogelijkheden om je leidinggevende werk uit handen te nemen. Dit toont je betrokkenheid en bereidheid om extra taken op je te nemen.

Welk type leidinggevende heb jij?

Hier kun je een test doen om uit te vinden met welk type leidinggevende jij te maken hebt! Hier alvast een voorzet:

De slavendrijver
Alleen het resultaat telt voor deze baas en je moet alles geven om de doelstelling te halen. Hoewel je hier inhoudelijk veel van leert, is de kans groot dat je leidinggevende te veel vraagt en onredelijke eisen stelt. Belangrijkste tip: bewaak je grenzen en geef die aan, kaart tijdig problemen aan en mogelijke oplossingen.

De expert
Deze leidinggevende is zeer deskundig op zijn of haar vakgebied en wil excellente producten leveren. De focus ligt op de inhoud, niet op de relatie. Neem bij deze leidinggevende zelf initiatief om zaken, ook van persoonlijke aard, aan te kaarten. Dan kan hij/zij met je meedenken.

De loslater
Deze leidinggevende laat je vrij, zowel wat betreft je taken als je persoonlijke groei. Maar zonder kaders kunnen gezamenlijke doelen uit het oog raken. Neem daarom zelf initiatief en stuur updates over je voortgang. Zo stimuleer je betrokkenheid. Stem verwachtingen af, ook met andere collega’s.

De chaoot
Druk, druk, druk – dat is deze leidinggevende. Dynamisch, snel beslissen, tijdsdruk. En dus ook stress door ad hoc acties en beslissingen. Herinner je leidinggevende aan deadlines, zorg zo dat je eigen planning niet in gevaar komt. En oefen in kort en snel je idee of boodschap overbrengen mét een aantal oplossingen voor problemen waar je tegenaan loopt.

De beste vriend
Deze leidinggevende vindt het vooral belangrijk dat jij het naar je zin hebt en plaatst zich niet graag boven het team. Geef zelf aan dat je naast persoonlijke steun ook inhoudelijke sturing wilt. Zo kan hij of zij ook de verantwoordelijkheid nemen als leidinggevende.

Voor méér types: zie hier. 

Verdieping

Meer leren over een goede samenwerking met je manager? In de training Managementassistent als sparringpartner leer je om professioneel de dialoog met je manager aan te gaan, jezelf als sparringpartner te positioneren, gelijkwaardig te klankborden en krachtig samen te werken.

Reageer op dit artikel