nieuws

10 misverstanden over introverten

Persoonlijke ontwikkeling

Ik ken veel introverten die zich schamen voor hun introversie. Dit is niet zo raar, want extraverten beoordelen ons natuurlijke gedrag als introvert vaak negatief. Dit komt omdat de manier waarop extraverten werken zo anders is dan die van ons. Het is logisch dat dit misverstanden oplevert. Ik noem er hier tien.

10 misverstanden over introverten

Misverstand 1: Introverten houden niet van praten

Introverten vinden het heerlijk om te praten. Als we ergens enthousiast over zijn dan zijn we bijna niet te stoppen. Het idee dat we niet van praten houden komt volgens mij door het volgende.

Ten eerste zijn we niet zo goed in ‘small talk’. Gesprekken over koetjes en kalfjes zijn niet aan ons besteed. Dat kost ons bovenmatig veel energie en we gaan dit dan ook liever uit de weg.

Ten tweede hebben we vaak even tijd nodig voor we reageren op wat anderen zeggen. We willen eerst verwerken wat we horen: onderzoeken hoe de informatie past bij eerdere ervaringen en dingen die we gehoord hebben. Extraverten zien dit vaak alsof we niet willen praten of zaken achterhouden.

Misverstand 2: Introverten zijn verlegen

Verlegen zijn is niet hetzelfde als introvert zijn. Verlegen mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen in sociale situaties. Ze zijn zich heel erg bewust van zichzelf op dat soort momenten en durven niets te zeggen. Dit hoeft bij introverten helemaal niet het geval te zijn. Er zijn genoeg introverten die zelfvertrouwen hebben in sociale situaties. En er zijn genoeg extraverten die verlegen zijn.

Misverstand 3: Introverten houden niet van samenwerken

We vinden het fijn om samen te werken met collega’s. We zien de waarde daar ook van in. De manier waarop veel samenwerkingsprojecten zijn vormgegeven past alleen niet bij ons. Het sluit aan bij de manier waarop extraverten werken, maar het put introverten uit.

Extraverten krijgen energie van overleggen met elkaar, het vormt hun denken en zo ontwikkelen ze ideeën. Ze denken door te praten. Voor introverten geldt het tegenovergestelde: wij praten pas als we nagedacht hebben. We verzamelen informatie tijdens een overleg, maar het echte denken en ontwikkelen van ideeën doen we alleen. Daar krijgen we vaak te weinig tijd voor, doordat extraverten voortdurend willen overleggen. Dit zorgt bij introverten voor frustratie, waardoor extraverten het idee kunnen krijgen dat ze niet van samenwerken houden.

Misverstand 4: Introverten houden niet van aandacht

Het klopt dat introverten er niet van houden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. De kans dat ze op zulke momenten dicht slaan is groot en dat vinden ze vervelend. Maar een compliment over hun inhoudelijke werk waarderen ze altijd. En als het nodig is voor het werk om aandacht te genereren dan zijn ze bereid dit te leren. Zolang ze daarna de mogelijkheid hebben om zich af te zonderen en bij te komen.

Misverstand 5: Introverten zijn zwaar op de hand

Ze houden meer van gesprekken over de wezenlijke dingen van het leven. Ze houden van reflectie op ervaringen, zoeken naar de essentie en nieuwe verbanden zien. Ze houden van leren. Voor hen is dat helemaal niet zwaar, ze krijgen er zelfs energie door.

Misverstand 6: Introverten zijn saai

Als je introverten beter leert kennen zijn ze vaak alles behalve saai. Het zijn vaak verrassend diepe denkers met originele en creatieve ideeën. Extraverten vinden ons vaak saai omdat we weinig deelnemen aan activiteiten en (veel) minder contact hebben met collega’s dan zij.

Bij introverten gaat het echter niet om de hoeveelheid, maar om de diepgang. Ze beleven alles heel intens. Diepgang in activiteiten, in relaties en gesprekken geeft hun het idee dat ze leven.

Misverstand 7: Introverten zijn niet competent

Dat ze niet meteen hun mening poneren in een discussie, wil niet zeggen dat ze geen mening of ideeën hebben. Die hebben ze wel degelijk, en vaak ook nog eens goed onderbouwd en doordacht. Ze moeten zich alleen veilig genoeg voelen. En de rust en de ruimte krijgen om die naar voren te brengen.

Misverstand 8: Introverten weten niet hoe ze een feestje moeten bouwen

Met feestjes, bedrijfsborrels of afdelingsuitjes doe je hen geen plezier. Ze houden niet van grote groepen mensen, liever hebben ze één-op-ééngesprekken. Gesprekken in een groep kosten veel energie. Tenzij ze de mensen goed kennen en weten dat ze zichzelf kunnen zijn.

Misverstand 9: Introverten kunnen extravert worden, als ze maar genoeg hun best doen

Introvert en extravert heeft te maken met waar je energie van krijgt. Introverten krijgen dat van op zichzelf zijn, van hun eigen gedachten en ideeën. Extraverten krijgen energie van hun omgang met andere mensen. Zo word je geboren. Het is iets wat je hele leven bij je blijft. Je kunt wel leren om je tijdelijk, als dat nodig is, meer extravert te gedragen. Dit kost veel energie en de vraag is hoe lang je het vol kunt houden.

Misverstand 10: Introverten zijn sociaal niet vaardig

Introverten kunnen soms wat afwezig en in gedachten zijn. Het is in hun hoofd vaak erg druk. Ze vinden het heerlijk om hun ideeën verder uit te werken en na te denken over hun ervaringen. Hierbij verplaatsen ze ons vaak in een ander en proberen onze ervaring vanuit zijn of haar perspectief te bekijken. Dit maakt dat ze zich goed kunnen inleven in anderen, maar ook dat ze van binnenuit nieuwsgierig zijn naar de ander. Het kost hun dan ook geen enkele moeite om belangstelling te tonen voor de mensen om hen heen. Ze zijn betrokken en belangstellend. Wat wil je nog meer?

Door Marloes Bouwmeester, www.desuccesvolleintrovert.nl 

Aan de slag met introversie

Ben jij ook introvert? Dan is de training Introversie als kracht vast iets voor jou. Je leert hier alles over de verschillen tussen introverten en extraverten, de stille kracht van introversie, hoe je je werkomgeving aanpast aan jouw behoeften en hoe je jouw ideeën zichtbaar en hoorbaar maakt.

Meer lezen over introversie?

Reageer op dit artikel