nieuws

Van uitvoerder naar sparringpartner

Persoonlijke ontwikkeling

In alle discussies rond de toekomst van de secretaresse speelt één term de hoofdrol: ‘toegevoegde waarde’. De dienstbare, zwijgzame secretaresse die notuleerde in steno is een icoon uit lang vervlogen tijden. Advies geven, jezelf zichtbaar maken – het tegenovergestelde dus – is nu aan de orde.

Van uitvoerder naar sparringpartner

Je moet snel kunnen inspringen op veranderende omstandigheden, alles op en top organiseren en er helder over communiceren. Niet voor niets staat flexibiliteit op nummer één in jullie rijtje met belangrijkste competenties, zo bleek uit ons trendonderzoek. Een competentie die je meer dan wat ook nodig hebt bij lean werken en werken in projecten.

Jullie toegevoegde waarde: ontzorgen en meedenken

Waar zit die waarde dan in volgens jullie? Ontzorgen, je manager twee stappen vóór zijn, problemen al hebben getackeld nog voor ze ontstaan zijn – dat is jullie kracht, zodat teamleden en managers toekomen aan hun eigen zaken. Jullie leggen de lat hoog, maar gaan niet voor ‘perfect, wél voor ‘optimaal’.

Verder blijkt uit het onderzoek overduidelijk dat jullie betrokken zijn bij het vak en de eigen organisatie. Ruim 80% werkt langer dan 10 jaar in het vak. 40% zelfs langer dan 20 jaar. En 80% werkt langer dan 5 jaar bij de huidige organisatie. Bij alle leeftijden viel de genegenheid voor het vak op, net als jullie behoefte aan informatie.

Leeftijd en ambitie

Over leeftijd gesproken: van het totaal aantal respondenten was 10% jonger dan 35 jaar: de young professionals. Zij zien zich nu nog vooral als uitvoerder, maar hun ambitie is gericht op sparringpartnerschap. Zij zien de functie dan ook als springplank en pakken gretig uitdagende taken op. Ze zien zichzelf over een aantal jaar als projectmanager. Ze bezitten een zekere geldingsdrang en gaan voor groei, zichtbaarheid, uitdagende projecten en opleidings- en loopbaanmogelijkheden. In hun motivatie en wens om te groeien wijken ze niet af van de andere, al gevestigde en ervaren groep respondenten.

Thuis werken nog geen gesneden koek

Het Nieuwe Werken, of flexibel werken, is voor een groot deel van jullie geen gesneden koek. Ruim 70% werkt namelijk nooit of zeer beperkt vanuit huis ondanks het feit dat collega’s dit wel doen. Kennelijk zit fysiek aanwezig zijn diep geworteld in het werkethos van de assistant. De spil zijn op kantoor betekent dus onder meer: zichtbaar aanspreekpunt zijn. Voor 24% van jullie geldt dat ze maximaal 1 dag in de week vanuit huis werkt.

Vertrouwd met digitale communicatiemiddelen

Tenslotte zijn jullie allemaal volledig vertrouwd met (nieuwe) digitale communicatiemiddelen. Sterker nog: jullie omarmen digitale tools, zoals Communicator, Dropbox, SharePoint, OneDrive, Trello, OneNote, Yammer en Skype. Jullie draaien je hand er niet voor om. Dit maakt jullie tot linking pin, de verbinder in het netwerk van collega’s, relaties en klanten. Dankzij jullie grijpen de tandwielen in elkaar. Pleit zelf dus ook voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. En de skills en tools ervoor bezitten jullie al. Bedenk ook dat in deze tijd ‘bereikbaar zijn’ belangrijker is dan ‘aanwezig’.

Van uitvoerder naar sparringpartner

De omslag van uitvoerder naar faciliteerder en sparringpartner is al ingezet, maar nog niet overal doorgevoerd. Dat is begrijpelijk, en de grootste groep, degenen boven de 40 jaar, groeien hier graag naartoe. Nemen je verantwoordelijkheden toe, investeer je in kennis, denk dan zeker ook aan de beloning. Het salaris blijkt dit jaar helaas minder dan voorgaande jaren. Erkenning en waardering horen overeen te komen met het werk- en denkniveau dat van je verlangd wordt. Kennis betekent invloed, een middel om op gelijkwaardig niveau te kunnen meepraten en anderen te kunnen adviseren. Zorg dus dat je bijblijft, zodat je met verve je nieuwe rol kunt vervullen.

Stil zitten is geen optie: wil je in de toekomst duurzaam inzetbaar zijn, dan is het nodig je vermogen te vergroten om je toegevoegde waarde aan te tonen.

Want dat je nodig bent, is zeker.

Wil je een (betere) sparringpartner worden? Dan is onze training Managementassistent als sparringpartner misschien iets voor jou.

Reageer op dit artikel