nieuws

Maak je werk breinvriendelijk

Persoonlijke ontwikkeling

Hoe zorg je ervoor dat hard werken niet heel veel moeite kost en dat je beter en makkelijker bij de les blijft? En dat op een kantoortuin? Multitasken is uit den boze in ieder geval.

Maak je werk breinvriendelijk

Hoe richt je je werk zo in dat je er productiever van wordt? Kan de werkinrichting daar ook nog iets in betekenen? En maakt het iets uit wat je (niet) doet als je even pauzeert? Op die vragen heeft Brigitte Spee van NS Leercentrum en Brainworks.nu een duidelijk antwoord: heel veel.

“De ene onderbreking is de andere niet”, aldus Spee. “Een kop koffie halen, een praatje maken of even uit het raam staren – dat zijn momenten van echte ontspanning. Het brein gaat in de default-stand en kan zich weer opladen. Maar ga je tijdens rustmomenten toch weer achter die computer zitten, dan probeer je te multitasken, en voor het brein is dat onmogelijk. In plaats daarvan gaat het snel wisselen tussen taken en dat is heel slecht voor onze productiviteit.”

Hoe maak je werk breinvriendelijk?

Mensen gezonder en productiever laten werken. Dat is al langer een doel van de Nederlandse Spoorwegen. Maar sinds kort ligt er een vervolgvraag: hoe maak je het werk breinvriendelijk? Het antwoord is: slim gebruikmaken van je brein, want dat maakt je productiever. Productiviteit door het juiste gebruik van je hersenen.

Het is een onderwerp waar Spee zich de laatste jaren in heeft verdiept, waarbij zij zich de vraag stelt: is onze werkomgeving ideaal voor ons brein? Het antwoord is: nee. “Iedere keer dat je een mailtje hoort binnen floepen, krijg je een shot dopamine. Dan duurt het zeker tien minuten voor je je weer kunt concentreren.”

Breinvriendelijker werken?

Breinvriendelijker werken?

Brein beperkt inzetbaar door kantoortuin

Ook zonder Outlook en Facebook blijft ons brein beperkt inzetbaar. Want veel kantoormedewerkers zitten in een grote kantoortuin. Niet verstandig, zo’n kantoortuin, vindt Spee. “Ik hoor jonge mensen klagen dat ze de hele dag met oortjes in zitten te werken, en dan ook nog eens tegenover steeds weer nieuwe collega’s. ‘Ik kan net zo goed in het kantoor aan de overkant gaan zitten’, zeggen ze. Ouderen zijn mogelijk nog ontevredener. Want met het klimmen der jaren wordt het steeds lastiger om je af te sluiten voor omgevingsgeluiden.”

Thuiswerken prima voor lange concentratie

De oplossing? Best lastig. “Thuiswerken is prima voor lange concentratieperiodes. Maar je mist de mogelijkheden om te ontspannen en te sparren met collega’s. Een andere oplossing is: iedereen zijn eigen kamertje. Daar kiezen de neurowetenschappers voor, die hoef je niet uit te leggen hoe een brein werkt. Maar dan mis je wel de collegiale interactie. Ikzelf zou kiezen voor kamers met vijf tot zeven mensen die samen werken aan hetzelfde thema of project. Gaat er een lang bellen, dan moet dat in een aparte ruimte.”

Gezondere en productievere medewerkers

Niet alleen Spee houdt zich op de afdeling HR van de NS bezig met de vraag hoe je medewerkers gezonder en productiever krijgt. “Onze medewerkers kunnen vrijwillig deelnemen aan onze Alles-Best-Test”, zegt Marcus Hoen, Manager ELC Fit Preventie bij NS. “Die is gebaseerd op gevalideerde vragenlijstmodules als de Work Ability Index en het WEB-model van Schaufeli en Bakker.” Deelnemers krijgen vragen over hun gezondheid en werkbeleving en directe terugkoppeling volgens de stoplichtmethodiek. “We zien dat dit mensen in beweging brengt”, zegt Hoen.

Het brein wil ook een prettige omgeving

Terug naar het brein. Want dat heeft ook behoefte aan een prettige omgeving. “Daarom besteden we veel aandacht aan kleur en materiaalgebruik”, zegt Hoen. “Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat mensen geen last hebben van telefonerende collega’s. Die geluiden moeten dus goed worden geabsorbeerd. Ons hoofdgebouw wordt binnenkort verbouwd. Tijdens de besprekingen met de architect hebben wij breinvriendelijk werken dan ook zwaar laten meewegen.”

Bron: Over Het Nieuwe Werken

Leer breinvriendelijk werken tijdens Power Brein!

Wil jij leren hoe je je brein kunt verbeteren om optimaal te functioneren? Kom naar de training Power Brein voor de assistant. Daarin krijg je daarvoor allerlei tips en tricks en interessante weetjes over de – vaak ongekende en onbekende – mogelijkheden van je brein.

Reageer op dit artikel