nieuws

Vakantie steeds grotere bron van stress

Persoonlijke ontwikkeling

Wie dit nu leest, is aan het werk of gek. Dat is de korte vertaling van onderzoek naar vakantiebeleving door Randstad. Twee op elke vijf werkenden denkt dat ze niet op vakantie kunnen. Vooral jongeren en hoger opgeleiden kunnen maar moeilijk loskomen van het werk. Vier tips voor wat meer afstand en relativeren.

Vakantie steeds grotere bron van stress

In vergelijking met een eerdere meting uit 2010 is de werkdruk toegenomen. Toen gaf slechts 26% aan te veel werk te hebben om vrij te kunnen nemen. Nu dus 38%, dat is een stijging van 12%. Reden is het economisch herstel, denkt twee derde van de ondervraagden in de Randstad Werkmonitor over het tweede kwartaal van dit jaar.

Mailen en bellen is gebruikelijk

Tijdens vakantie mailen en bellen voor het werk is in de afgelopen zeven jaar ook gebruikelijker geworden. In 2010 gaf 28% aan tijdens de vakantie met het werk bezig te zijn, dat is nu 40%. Twee op de vijf werkenden wordt tijdens de vakantie nog gemaild of gebeld. Reiant Mulder, algemeen directeur Randstad Nederland noemt dat zorgwekkend. “Vrij nemen en kunnen ontspannen zijn essentieel om goed te kunnen functioneren op het werk, maar vooral voor een goede gezondheid. Werkgevers moeten oog hebben voor werkdruk en de belasting van hun werknemers om die balans goed te houden.”

>> Lees ook 9 tips om ontspannen op vakantie te gaan <<

Loskomen lukt nog

Toch lukt het de meerderheid van werkenden wel om snel los te komen van het werk. 72% heeft daar hoogstens een week voor nodig. 28% lukt dat niet binnen een week, en gaat liever twee weken of langer weg om het los te kunnen laten. En eenmaal losgekomen van het werk geeft meer dan 60% van de jongeren en hoger opgeleiden aan dat de vakantieperiode een goed moment is om na te denken over hun carrière.

Chaotische overdracht

Ook andere onderzoeken laten stijgende stress zien tijdens, voor en na de vakantie. Zoals het onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) onder 505 werkende Nederlanders: bijna een derde heeft een chaotische overdracht of helemaal niemand aan wie het werk overgedragen kan worden. Hierdoor moeten zij op vakantie nog zakelijke telefoontjes aannemen of hun e-mail regelmatig in de gaten houden.

Twee op drie doet het beter

Maar het kan ook anders. Twee derde van de ondervraagden zet bij vertrek de afwezigheidsassistent aan en verwijst bij vragen naar collega’s en de datum waarop ze weer terug zijn. Anderen vermelden in de assistent voor dringende gevallen ook hun telefoonnummer (14%), of ze stellen de assistent niet in (16%). Meer dan de helft (55%) zet tijdens de vakantie de mail uit, 25% zoekt af en toe een Wifi-spot om de mail te checken. Ruim één op de vijf (21%) checkt zijn mail regelmatig tijdens de vakantie.

4 tips voor meer afstand tot het werk

  • Voor de mensen die er niet meer uitkomen tips die de vakantie wat zorgelozer moet maken:
  • Laat je werk zoveel mogelijk thuis, als het even kan. Een mentale afstand van je werk krijgen is heel belangrijk om werkelijk te kunnen ontspannen.
  • Probeer bijvoorbeeld ook werk- en privémails gescheiden te houden. Voordat je het in de gaten hebt, zit je te werken als je door je mailbox gaat en je daar allerlei werkgerelateerde mails tegenkomt. Dat gebeurt snel als je je mails op de smartphone of tablet bekijkt.
  • Als je toch (een beetje) werkt tijdens de vakantie, houd er dan zoveel mogelijk de controle over. Bekijk mail bijvoorbeeld één keer per dag op een vast tijdstip. Stem dit goed af met degene(n) met wie je op vakantie bent. Dat voorkomt wederzijdse irritaties die ook niet echt ontspannend werken.
  • Voor mensen met een creatief beroep geldt vaak dat ze tijdens de vakantie juist allerlei goede ideeën krijgen. Schrijf die meteen op. Zo kun je het werk toch uit je hoofd zetten.

Bron: Over het nieuwe werken 

9 tips om ontspannen op vakantie te gaan
Mindful op vakantie

 

Reageer op dit artikel