nieuws

Weg met het maandagochtendgevoel: 4 tips

Persoonlijke ontwikkeling

Kijk jij ook altijd zo uit naar het weekend en de vakanties? Dan is het tijd om je baan te veranderen. En als dat niet gaat? Verander dan maar helemaal van baan, zo stelt Ron Thomas op TNLT.

Weg met het maandagochtendgevoel: 4 tips

Het lijkt een drastische aanpak van het beruchte gevoel op maandagochtend, dat vaak zondag al begint. Want die blues, of dat sombere gevoel, heeft iedereen weleens die op maandag weer aan de bak moet. Het kenmerkt zich door lusteloosheid, een knijpend gevoel in je maag bij elke gedachte aan morgen en dof voor je uit staren naar een bewegend tv-scherm. Maar daar kan je toch niet voor van baan veranderen, iedere keer dat je dat overkomt?

Leven voor het weekend

Toch werken veel meer mensen dan je denkt voor die twee dagen in het weekend, en voor hun vakantie, aldus Thomas. Hij denkt dat een duidelijke meerderheid van de werkende mensen ‘leeft’ voor het weekend. En hij is de enige niet. Vele onderzoeken wijzen in dezelfde richting. Waaronder een poll van de vacaturesite Monster uit 2013: 81% van de Amerikanen heeft last van de zondagavond-blues, en 59% heeft er echt behoorlijk last van.

Balen door vervelende taken

Misschien is dat onderzoek gekleurd door de opdrachtgever die graag zo veel mogelijk mensen op zoek ziet gaan naar ander werk. Maar het probleem is zo bekend dat het niet valt te ontkennen: balen op zondag van de komende werkweek. Er zijn vele aanleidingen, stelt Thomas vast. Soms heeft het te maken met de taken die je als eerste moet doen op maandagochtend (of als je net terug bent van je vakantie), zoals een volle mailbox uitmesten. Of roosters en andere planningen opstellen. Werkoverleg is ook berucht. De vervelende taken spreiden over de andere werkdagen is een manier om de blues wat te verlichten.

Enthousiast beginnen aan de nieuwe werkweek

Maar dat helpt lang niet altijd en meestal niet voor langere tijd. Wat dan? De meeste mensen hebben geen idee, volgens Thomas. Hij nodigt ons daarom uit om manieren te vinden waarmee je wel enthousiast kunt beginnen aan weer een nieuwe werkweek. En niet één keertje, maar structureel. Dan wordt het dieper graven, naar onderliggende oorzaken die hardnekkiger ontevredenheid geven. Thomas noemt vier punten.

Weg met het maandagochtendgevoel: 4 tips

1. Schaf de werkoverleggen op maandagochtend af.
Beginnen met iets waar de meeste mensen een hekel aan hebben (obligaat werkoverleg houden terwijl er geen andere aanleiding voor is dan ‘gewoonte’) is geen beste opwarmer voor de rest van de werkweek.

2. Begin met de leuke dingen.
Kijk een typische weekagenda na, en kies er een paar zaken uit die je leuk vindt. Begin daarmee op maandagochtend in plaats van met de vervelende routineklussen. Een goede start geeft je veel om op terug te kijken de rest van de week. Maar hou wel een paar leuke dingen over voor de andere werkdagen om naar vooruit te kijken.

3. Pas aan, die baan!
Voor mensen die serieuzer last hebben van het maandagochtendgevoel en dus eigenlijk een hekel hebben aan hun werk, is de maandag een goede dag om het mes te zetten in die baan. Aanpassen, bijvoorbeeld met job carving of job crafting of op zoek gaan naar een nieuwe. Met netwerken bijvoorbeeld en je profiel oppoetsen op social. Die blik op de toekomst geeft vaak de energie die nodig is om de rest van de week door te komen. Niet voor niets is maandag de dag met de meeste sollicitaties.

4. Jezelf opnieuw uitvinden.
Iedereen zou dat regelmatig moeten doen, vindt Thomas. Terug naar de kern, met vragen als ‘wat voor iemand ben je’, en ‘waar sta je en waar ga je heen’? Om het grondiger aan te pakken moet je nog verder terug, naar de tijd toen je nog een kind was. Wat wilde je later worden? Iedereen had wel een antwoord, hoe vergezocht dan ook. Stel je nu voor dat je morgen je baan kwijt raakt, en weer helemaal opnieuw moet beginnen. Vaak is het antwoord op die vraag uit je kindertijd een heel goede aanwijzing naar je kernkwaliteiten of -competenties. En dus een goede basis voor antwoorden op de andere vragen.

Terug naar je kern

Thomas illustreert die aanpak met een persoonlijke anekdote over hoe hij zelf zijn werk opnieuw heeft moeten uitvinden: hij was uitgever van gedrukte media. Die business droogde op door de opkomst van het web, en de meeste mensen die werkten aan een maandelijks blad moesten zich toeleggen op de kunst van het continu uitgeven op digitale media. Wellicht vanuit hun kerncompetentie, namelijk: mensen op de hoogte willen brengen (van zaken die ze moeten weten), of: mensen de weg willen wijzen. Een kerncompetentie die veel mensen in de media hebben.

Ga dus terug naar de kern, zeker als de problemen je boven het hoofd groeien. Want het sluit aan bij een gedachte die je steeds vaker hoort en leest: ieder mens heeft maar een paar echte talenten, waarmee hij en zij het zal moeten doen.

Bron: Over duurzame inzetbaarheid | Het oorspronkelijke artikel van Ron Thomas op TNLT: Sunday evening says a lot about your career.

Werk vanuit je talent

Wil jij je talent verder ontwikkelen en hierin zelf het initiatief nemen? Op het Management Support Event ‘Werk vanuit je talent’ op 16 november leer je hoe je dit aanpakt, wat je moet overwinnen én krijg je meteen de kans om een workshop te volgen waarin je met één van je talenten aan de slag kunt.

Reageer op dit artikel