nieuws

Ben je introvert? Zo sla je een brug naar extraverte collega’s

Persoonlijke ontwikkeling

Yvette van den Broeke is managementassistent bij de gemeente Leiderdorp en volgde met hoofdredacteur Vera Bot de training ‘Introversie als kracht’ bij Management Support. Nu, ruim een jaar later, kan ze op haar werk veel beter haar punt maken. “Het is echt een omwenteling. Ik word serieus genomen en heb niet meer het gevoel me te moeten bewijzen.” Ze sloeg zelfs een brug naar extraverte collega’s.

Ben je introvert? Zo sla je een brug naar extraverte collega’s

Er is een groot verschil in hoe introverten en extraverten prikkels ervaren. Bij veel prikkels daalt het energieniveau bij een introvert, terwijl de extravert er juist bij gedijt. Introverten vinden de antwoorden in zichzelf. Extraverten willen juist brainstormen met elkaar. Dat kan onderling voor botsingen zorgen. In de westerse wereld zijn we vooral gericht op extraverte mensen. Zij vormen de grootste groep, waardoor de introverte mens vaak ondersneeuwt. Yvette van den Broeke kan daarover meepraten.

Was het pittig om aansluiting te vinden?

“Ik voelde me met mijn introverte brein tussen vooral extraverte types vaak onbegrepen, niet gehoord en zelfs buitengesloten. Daarom wilde ik kennis vergaren over introvert zijn en met gelijkgestemden zijn. En ik was benieuwd naar hun ervaringen. Ik zat juist in een omgeving met mensen die veel extraverte kenmerken vertonen en dan is het pittig om aansluiting te vinden.”

Hoe wist je dat je introvert bent?

“Ik wist van mezelf dat ik een achtergrondtype ben, een denker. Toen ik een artikel las over de verschillen tussen introverten en extraverten kreeg ik een aha-erlebnis. Daarna las ik het boek van Marti Olsen Laney, Het introverte type: een stille kracht. Het was voor mij een en al herkenning. Door dat boek kreeg ik praktische handvatten en meer zelfinzicht.”

Waren er bepaalde zaken waar je tegenaan liep?

“Vooral bij bijeenkomsten met meer extraverte mensen vond ik dat er nauwelijks aandacht was voor wat ik inbracht. Daardoor lukte het mij niet mijn visie, het totaalplaatje, goed te onderbouwen. Die spanning en het gevecht om tóch je mening te geven, kostte bakken energie. Uit zelfbehoud trok ik me terug. Hierop vroegen collega’s vaak direct waarom ik niets zei en of ik geen mening had. Die druk die je dan voelt, is heel vervelend.”

Wat waren eyeopeners als het gaat om introvert zijn op de werkvloer?

“Bijvoorbeeld dat het brein van een extravert anders werkt. Een introvert brein grijpt terug op het langetermijngeheugen. Daardoor kun je vaak pas relatief laat met een reactie komen. Je brein creëert eerst overzicht en pas daarna kun je aan de slag. Bij de extravert is dat precies tegenovergesteld: die praat en denkt tegelijk en grijpt terug op het kortetermijngeheugen.

Ik probeer als introvert een totaalplaatje te creëren. Zo ben ik op mijn best, ook op de werkvloer. Ik leg bijvoorbeeld direct verbinding tussen taken, mensen en de organisatie. Ik wil ook zo nauwkeurig mogelijk zijn. Daarom zeg ik pas iets als ik er helemaal zeker van ben. Maar helaas is tegen die tijd een vergadering alweer voorbij en dan heb ik nóg mijn punt niet gemaakt. Het helpt mij als ik na een vergadering om feedback vraag. Heb ik niet te veel of te weinig gezegd? Was ik te dominant of te stellig? Daar breek ik dan mijn hoofd over. Maar als ik het dan navraag, blijkt vaak dat ik niet zo overkom als ik vrees.”

Complimenten die Yvette nu krijgt

  • “Ik heb je persoonlijk zien veranderen als een collega, die beter voor zichzelf opkomt, haar talenten ontplooit, daadkracht toont en zelfvertrouwen uitstraalt.”
  • “Je hebt het vermogen om mensen op hun gemak te stellen, luistert goed en aandachtig. Verder ervaar ik jou als een plezierige gesprekspartner, die me waardevolle feedback geeft.’
  • “Door de lezing weet ik dat er personen zijn, die niet meteen een antwoord kunnen geven. Ik dacht altijd dat iedereen gelijk kon reageren.”
  • “Door jouw lezing begrijp ik waarom ik een hekel heb aan verjaardagsfeestjes en recepties, en behoefte heb aan een prikkelarme omgeving.”

Welke stappen heb je intussen genomen op het werk?

“Ik ben uit mijn schulp gekropen door me meer te uiten. Ik stel mezelf kwetsbaar op door feedback te vragen en ik schiet niet langer direct in de verdediging. En ik durf ook meer dóór te vragen en niet in te vullen voor een ander. Ik zorg dat ik op de hoogte ben en meer contacten leg met verschillende teams.”

Hoe reageerde je omgeving op deze grote verandering?

“Heel positief. Veel mensen wisten niets over die verschillen. Ik geef mijn grenzen beter aan en collega’s geven me uit zichzelf advies en informatie. Het is echt een omwenteling. Ik word serieus genomen en heb het gevoel me niet meer te hoeven bewijzen. Mijn leidinggevenden lijken meer vertrouwen in mij te hebben, net als veel collega’s. Ze vragen mij zelfs om advies. Mijn visie wordt geheel of gedeeltelijk overgenomen. Collega’s met meer introverte kenmerken durven nu meer voor zichzelf op te komen en hun visie voor te leggen, waardoor deze groep zichtbaar wordt. Collega’s met meer extraverte kenmerken doen hun best om ruimte en tijd te geven aan de mensen met meer introverte eigenschappen.”

Je gaat lezingen geven. Kun je daar wat over vertellen?

“Ik sta collega’s met meer introverte kenmerken bij als ze vastlopen door hen dit verhaal te vertellen en handvatten te geven. Ik heb twee lezingen gegeven over introversie en extraversie, en over hoe je een brug kunt slaan tussen beide. Door voornoemde slechte ervaringen durfde ik nooit voor een groep te spreken. Nu voelde ik dat ik dit moest doen. Ik weet dat ik mensen kan helpen en dat je veel kunt bereiken. Dat je een leuker, lichter leven kan hebben.

De reacties na zo’n sessie zijn bijzonder waardevol en ontroerend

Ik kreeg tijdens de lezing geregeld vragen en zag de gezichten zo nu en dan oplichten van verbazing. Diverse naaste collega’s hadden nooit van mij verwacht dat ik voor een groep zou staan om inzichten te geven via een presentatie. Beide keren waren een succes. Hierna volgde een interactieve workshop met mijn collega Judith Lek, die beleidsmedewerker is en een master NLP heeft. Er staat nog een vervolgsessie gepland voor het secretariaat en er zijn aanvragen van twee andere resultaatteams. We mogen het organisatiebreed uitvoeren!

De reacties tijdens en na zo’n sessie zijn bijzonder waardevol en ontroerend, omdat je ziet en hoort dat mensen opluchting ervaren en veel voor hen nu duidelijk wordt. Het geeft mij veel energie en voldoening om dit te mogen uitvoeren.”

Tips van Yvette

  1. Yvette van den BroekeLees het verhaal over de oester, van Bette Westera in Ik leer je liedjes van verlangen, en aan je apenstaartje hangen.
  2. Weet: je mag er zijn! Iedereen denkt op zijn manier. Door zelfinzicht, bewustwording en zelfcorrectie kun je samen een brug slaan. Dit maakt de omgang met elkaar een stuk makkelijker en leidt tot nog betere resultaten. Durf om feedback te vragen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe kwam ik over tijdens die vergadering?’ Mijn motto is: zelf kan je veel en met anderen bereik je zoveel meer.
  3. Maak werk van je persoonlijke ontwikkeling. Het begint allemaal bij jezelf. Patronen ontstaan én kunnen doorbroken worden. Je móét op een gegeven moment iets durven loslaten. Ik kroop uit mijn schulp door hulp te vragen bij de trainers Roos Woltering en Anne van Weeghel vanwege mijn goede ervaringen bij ‘Van perfectionist naar optimalist’. Ze zijn integer, empathisch en confronterend. De thema’s die we behandelden, waren persoonlijk leiderschap, grip hebben op jezelf, je omgeving en je leven. Ik leerde dat authentieke assertiviteit betekent: daadkrachtig je eigen plek innemen met respect voor de ander.
  4. Ga sporten en zorg voor een vorm waarbij je ontspant en je de spanning eruit krijgt. Ik ontdekte vorig jaar tacoyo (www.tacoyo.nl). Bij deze sport kan ik me goed ontspannen en even uit mijn hoofd zijn, waardoor ik zowel fysiek als geestelijk krachtiger word.

Meer lezen over dit onderwerp:

  • Introverten houden niet van praten, ze zijn saai en willen nooit samenwerken: er bestaan veel vooroordelen en misverstanden over introverte mensen. Lees hier de tien misverstanden over introverten.
  • Gedrag van introverte mensen is wezenlijk anders dan dat van extroverte mensen. Hoe zorg je ervoor dat je toch op een respectvolle manier feedback kan geven? Lees het in dit artikel.
Reageer op dit artikel