nieuws

Zelfvertrouwen hebben kun je leren – Interview Roos Vonk

Persoonlijke ontwikkeling

Vraag je je ook weleens af of je wel geschikt bent voor een bepaalde taak? Door op die manier aan jezelf te twijfelen, zet je geen vervolgstap, met als risico dat je je talenten niet benut. Hoe krijg je het zelfvertrouwen om wel stappen te zetten? Hoogleraar Roos Vonk: “Door het gewoon te doen.”

Zelfvertrouwen hebben kun je leren – Interview Roos Vonk

“Gewoon solliciteren, joh! Natuurlijk kun jij hoofd worden van die school”, hoor ik mezelf zeggen tegen mijn vriendin, die zich afvraagt of ze wel bekwaam genoeg is (terwijl ze al vijftien jaar in het hoger onderwijs werkt). Intussen maak ik me zelf zenuwachtig over een interview met hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Roos Vonk.

Dat is waar het bij veel vrouwen misgaat, betoogt Roos Vonk als ik haar spreek (en ja, ik heb het overleefd): “Vrouwen denken veel te snel dat ze iets niet kunnen.” Ze adviseert dan ook jezelf te benaderen als een goede vriendin. “Die zou je ook vertellen dat je het wel kan.” 

Mensen met zelfvertrouwen voelen zich lekkerder, positiever, optimistischer, zijn gezonder.

Zelfvertrouwen krijgen door risico te nemen

Het is waar: van anderen denken we wel altijd dat ze het kunnen. Dus waarom ontbreekt het onszelf dan aan het vertrouwen om een volgende stap te zetten?

Roos Vonk geeft in haar antwoord haar secretaresse als voorbeeld. “Ze is afgestudeerd en ik heb haar weleens aangeboden om haar functie te verzwaren naar officemanager. Dat wilde ze niet. Ze was bang dat het misschien boven haar kunnen is, en daar werd ze zenuwachtig van.”

Mensen met meer zelfvertrouwen hebben daar geen last vast, die zetten die stap gewoon. Terwijl uit onderzoek blijkt dat zij niet meer capaciteiten of talenten hebben. Evenmin is er een verband tussen zelfvertrouwen en intelligentie. 

Doe het gewoon 

Maar als je steeds voor veiligheid kiest, komen je talenten niet tot ontwikkeling. “Juist door iets te doen waarvan je niet weet of je het kunt, doorbreek je de vicieuze cirkel. Dat is de enige manier waarop je iets nieuws leert en jezelf ontwikkelt”, legt Roos uit.

Ze vergelijkt het met iemand met pleinvrees. “Dan heb je het gevoel: als ik dat plein op loop, gebeuren er erge dingen. Elke keer als je eromheen bent gelopen, denk je: zie je wel, ik leef nog. Zo houd je het vermijdingsgedrag in stand. Terwijl, pas als je het plein op gaat, misschien zwetend en met een bonzend hart, ontdek je: hé, ik ga niet dood.” Dat is de vraag die de hoogleraar dan ook altijd stelt: ga je er dood van? “Niet? Dan kun je het gewoon doen.

En dat geldt voor alles wat eng is. Wanneer je voor jezelf moet opkomen, maar ook wanneer je een slechtnieuwsgesprek moet voeren. Door te verdragen dat je je onzeker en gespannen voelt, leer je jezelf dat je iets toch kunt en wordt het steeds makkelijker om te doen.” 

Zelfvertrouwen vergroten is work in progress 

Wat helpt als je een stap wilt zetten waarin je niet veel vertrouwen hebt, is dit met je baas of collega’s te bespreken. “Maak het expliciet”, raadt Roos aan. “Zeg: ‘Ik ben naar die lezing geweest en heb daar uitgehaald dat ik daar- en daaraan wil werken. Dus als ik de komende tijd gekke dingen doe, weet je waardoor dat komt. Je mag me feedback geven, maar weet: ik werk eraan.’ Misschien is het antwoord dan wel: ‘Wat goed, ik wacht er al jaren op dat je deze stap zet!’”

Bijkomend voordeel van zo’n gesprek is dat anderen beter weten waar je talenten liggen dan jijzelf. “Zelf vind je het normaal dat je bepaalde zaken goed kunt. Als een ander je op een kracht wijst, kan dat een nuttige eyeopener zijn én goed voor je zelfvertrouwen. En met dat zelfvertrouwen krijg je meer voor elkaar. Zo kun je meer inhoud geven aan je werk.”

Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn vaak sociaal ingesteld.

Succes behalen 

Werkrelaties worden ook eenvoudiger als je zelfvertrouwen hebt. Roos Vonk: “Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn vaak sociaal ingesteld: ben ik aardig genoeg, hoor ik er wel bij, zie ik er leuk uit? Aan de bevestiging ontlenen ze hun zelfvertrouwen. Maar dat is een kwetsbare bron van zelfvertrouwen. Niet iedereen doet elke dag warm en hartelijk tegen je, en op een gegeven moment bereik je toch een leeftijd dat je er minder leuk gaat uitzien. Richt je daarom op dingen waarover je meer controle hebt, zoals je werk, prestaties en talenten.”

En ook hier geldt: dat lukt alleen door te doen. “In het boeddhisme zeggen ze: energie volgt aandacht. Geef dus aandacht aan de dingen waaruit je zelfvertrouwen wilt halen –  je werk, je talenten –  in plaats van of je er wel leuk uitziet en of iedereen je wel mag. Dan gaat daar je energie naartoe en dat is weer goed voor je zelfvertrouwen: je voelt je lekkerder, positiever, optimistischer. Mensen met zelfvertrouwen hebben bovendien meer vertrouwen in de toekomst en zijn vaak gezonder.” En wie wil dat nu niet?

Kom naar het Management Support Event

Vorig jaar was Roos Vonk één van de inspirerende sprekers tijdens het Management Support Event. Dit jaar staat het event volledig in het teken van zelfleiderschap en zelfsturing. Wil jij het heft in eigen handen nemen? Kom dan op 15 november naar het Management Support Event.

Vreneli Stadelmaier geeft op 15 november haar theatercollege ‘F*ck die onzekerheid’, zodat jij aan je zelfvertrouwen kunt werken.

Reageer op dit artikel