nieuws

Zin houden in je werk: 6 adviezen

Persoonlijke ontwikkeling

Heb jij altijd zin in je werk? Zo’n 80 procent van de werkenden blijkt eigenlijk geregeld niet zoveel zin in haar of zijn werk te hebben. Dat is doodzonde. Want zin hebben in je werk is een voorwaarde om goed te presteren.

Zin houden in je werk: 6 adviezen
Godelieve Meeuwissen_foto Corbinonl

Werken met plezier is fijn voor jezelf, voor je collega’s en voor de organisatie. En door je talent beter te benutten, krijg je vaak vanzelf meer zin in je werk. Zorg daarom dat je geen genoegen neemt met ‘het is wel leuk hoor’ op je werk. Laat zien wat je in huis hebt en laat je talent ten volle uit de verf komen. Dan zal je zien dat je veel meer zin hebt in je werk. Maar ja, hoe doe je dat dan? Trainer en coach Godelieve Meeuwissen geeft hier zes adviezen over.

Ken je talent in één woord

Je talent gaat over waarom jij voor een ander van betekenis bent. Het is jouw unieke kwaliteit, ongeacht opleiding of ervaring. Het is belangrijk om je talent in één woord, of héél kort zinnetje te benoemen. Het geeft op die manier aan waar je talent in essentie over gaat. Als iemand jouw talent nodig heeft, dan mogen ze je er ‘s nachts voor wakker maken. Om erachter te komen, verzamel je alle woorden die gaan over waar jij goed in bent. Zo concreet mogelijk zodat een brugklasser het begrijpt. Welk woord valt het meeste op? Dat is waarschijnlijk je talent! Dit is jouw unieke manier om van toegevoegde waarde te zijn voor anderen.

Ontdek je talent op het Management Support Event op 16 november >

Herken je eigen valkuilen

Wanneer je heel goed je eigen valkuilen kent, dan loop je minder kans om er – iedere keer weer – in te vallen. Zo is op zich niets mis met perfectionisme, maar wel als het doorslaat en het een valkuil wordt. Dan ben je bezig de dingen super-super-goed te doen in plaats van je met de goede dingen bezig te houden. Andere valkuilen zijn bijvoorbeeld ‘geen hulp willen vragen,’ ‘anderen of jezelf veroordelen,’ ‘elkaar dingen verwijten,’ of ‘geen fouten durven maken’. Hoe beter je ze herkent, hoe minder risico je loopt om in die kuil terecht te komen…

Leestip: De 5 valkuilen van secretaressen

Ken het talent van je collega’s

Om zin te houden in je werk is goed samenwerken heel belangrijk. Zorg er daarom voor dat je weet wat het talent van je collega’s is. Dan weet je waarvoor je ze altijd om hulp kunt vragen én andersom natuurlijk ook. Ook al hoort iets niet bij iemands functie, als het wél bij iemands talent hoort, kun je diegene zeker raadplegen.

Begin vandaag nog met feedback geven

Geen favoriet onderwerp voor velen: feedback geven. Maar duidelijke feedback geven is het geheim van goed samenwerken. De vier stappen van feedback geven volgens het model van ‘geweldloze communicatie’ zijn superhandig.

Bijvoorbeeld: je collega Hans beloofde een te redigeren stuk naar je te sturen vóór 11 uur, maar heeft dit niet gedaan. Je kunt dan zeggen: “Hans, het is 11.30 uur en ik zie dat je het stuk nog niet hebt gestuurd. Daar voel ik me ongemakkelijk bij. Ik heb namelijk behoefte om het zo goed mogelijk in te plannen, want dit is een belangrijke klus. Ik wil graag dat je het de volgende keer laat weten als je het niet redt. Dan kunnen we het samen opnieuw inplannen.” Het is even wennen en het voelt vaak raar of overdreven, maar de vier stappen zijn altijd te gebruiken én zijn heel nuttig. Bij groot en bij heel klein ‘gedoe’.

Ga nóg slimmer werken

Die digitalisering, is dat nu een vloek of een zegen? Wat Godelieve betreft is het zeker een zegen. Zoveel administratieve taken zijn geautomatiseerd, zodat ze veel minder tijd hoeven te kosten. Blijf bij en laat je adviseren over de handigste apps en programma’s om slimmer te kunnen werken. Het is soms even wennen, maar gelukkig is die software van tegenwoordig steeds gebruiksvriendelijker. En: zo houd je meer tijd over om werk te doen dat écht bij je talent past!

Zet zelfzorg voorop

Je talent uit de verf laten komen, zin hebben in je werk: het wordt niets als jij niet de zorg voor jezelf op de eerste plaats zet. Net als in het vliegtuig: zet eerst je eigen zuurstofmasker op, voordat je anderen gaat helpen. Als je lekker in je vel zit, dan heeft je talent véél meer kans van slagen en ben je veel meer van betekenis voor anderen.

Auteur
Godelieve Meeuwissen is oprichter van IJsbreker Producties. Zij geeft training en coaching aan professionals die hun talent nog meer uit de verf willen laten komen. Je kunt een preview van haar boek Zin houden in je werk aanvragen op www.ijsbrekerproducties.nl/contact.

Zin in je werk van Godelieve Meeuwissen

Aan de slag met jouw talent

Ga zelf aan de slag met jouw talent op het Management Support Event! Op 16 november staat Supernova in Utrecht in het teken van werken vanuit je talent. Laat je inspireren door de sprekers Roos Vonk, Charlotte van Asseldonk en Huub van Mackelenbergh. Zij gaan in op talentontwikkeling. Verder kun je één van de twaalf workshops volgen. En op het Kennisplein kun je in gesprek gaan met je collega’s en kennispartners. Naar het programma van het Management Support Event >

Reageer op dit artikel