nieuws

Voor kiezen heb je moed nodig

Persoonlijke ontwikkeling

Nog maar ruim een maand tot het einde van het jaar. Als je terugkijkt en het jaar overziet, heb je dan het gevoel dat je alles hebt gedaan wat je gepland had en wat je had verwacht van jezelf? Of móét je nog van alles? Roos Woltering geeft je de one million dollar-question die je jezelf moet stellen.

Voor kiezen heb je moed nodig

Met slechts ruim een maand te gaan kan de druk oplopen, zeker in combinatie met de feestdagen. Wil je nog van alles realiseren om de doelen te halen die je aan het begin van het jaar hebt afgesproken? Loopt je agenda vol, heb je ellenlange to do lijsten en hoop je dat je alles af krijgt? Weet dan hoe je bewust moet kiezen. Roos Woltering geeft tips.

Aandacht en bewust kiezen

We worden in deze tijd steeds meer gedwongen om bewust te kiezen. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden. Onze aandacht is versnipperd en we laten ons leven door de waan van de dag. En je zult zelf moeten kiezen waar je wel of niet je aandacht aan besteedt. Anders verdwijn je in het land van overvloed.

Het negatieve effect van te veel keuzevrijheid

En dat land van overvloed heeft naast voordelen ook nadelen:

1) Je verlamt: je stelt het maken van keuzes uit of vermijdt het zelfs helemaal.
2) Je bent minder tevreden met de gemaakte keuze.

Dat heeft een aantal redenen:

1) Hoe meer opties er zijn, hoe gemakkelijker het is om spijt te hebben van je eigen keuze, omdat je keus niet de perfecte keuze was.
2) Als er veel alternatieven zijn, zie je al snel de aantrekkelijke kanten van alle alternatieven die je afwijst. Dit maakt dat je minder tevreden bent met het alternatief dat je gekozen hebt, zelfs als je een geweldige keuze hebt gemaakt.
3) Hoe meer mogelijkheden je hebt, des te meer verwachtingen je koestert over de verdiensten van die mogelijkheden. Zelfs bij goede resultaten ben je toch minder tevreden. Het beste is als het net zo goed is als verwacht. Je wordt zelden nog positief verrast omdat je verwachtingen al torenhoog zijn.

Wat gebeurt er als je niet kiest?

Als je kiezen moeilijk vindt, dan kunnen dit de consequenties zijn:

– iemand anders kiest voor jou;
– je kiest niet, houdt alles vast en je bent nergens echt tevreden over.

Besef: ja zeggen tegen het ene is nee zeggen tegen iets anders. We kunnen niet kiezen zonder te verliezen.

Voor kiezen heb je moed nodig

Door te kiezen, neem je altijd een klein risico. Want je weet niet of het zal zijn wat je hoopt. Maar uiteindelijk maakt het je gelukkiger als je besluiten durft te nemen. De tip: maak keuzes die volstaan. Daar word je gelukkig van. Laat perfectie los.

Baseer je keuze op: volstaat het?

Volstaat het? Dat is de vraag. We hebben nog krap 2 maanden: stel een deadline en bepaal wat je nog kunt aanpakken met deze beperkte hoeveelheid tijd. Kies voor datgene waar je echt aandacht aan wilt besteden. Bepaal zelf eerst je ideeën en ga daarna het gesprek aan met je teamleider, manager en collega’s.

Aan de slag!

Ga zelf aan de slag met Roos Woltering in de training De kunst van het kiezen.

Roos Woltering

Roos Woltering is psycholoog en carrièrecoach met een fascinatie voor persoonlijke ontwikkeling. Als tool om balans te houden in deze 24/7-maatschappij heeft zij de trainingen De kunst van het kiezen, Van Perfectionist naar Optimalist en De kracht van imperfectie ontwikkeld, om het streven naar onrealistische perfectie los te laten.

TedX-video Barry Schwartz

Een interessant uitgangspunt is de keuzeparadox van psycholoog Barry Schwartz: meer keuze bevrijdt niet, maar verlamt juist. Bekijk zijn TedX-talk the paradox of choice. Aanrader!

Reageer op dit artikel