nieuws

8 obstakels die gelukkig zijn in je werk belemmeren

Persoonlijke ontwikkeling

Wat zijn de belangrijkste factoren die werkgeluk in de weg staan? Leer ze kennen en herkennen, zodat je actie kunt ondernemen als jij er een tegenkomt in je werk.

8 obstakels die gelukkig zijn in je werk belemmeren

Je werkgeluk vergroten kan, ondanks alle tips en trucs, toch lastig blijven. Maar wil je een optimale werksfeer, met de grootste kans op werkgeluk, dan zijn er wel wat zaken te bedenken die je echt niet moet doen. Vicki Morris noemt er op TLNT acht. Kun je die voorkómen, dan optimaliseer je de kans op werkgeluk voor zoveel mogelijk mensen in de organisatie.

1. Slechte verstandhouding met collega’s en leidinggevende

Uit de meeste onderzoeken (niet alle) blijkt dat de relatie met de baas en de collega’s de belangrijkste reden is om op te stappen. Kun je het niet goed kan vinden met collega’s, dan heb je ook niet veel kans om je ‘draai’ te vinden in het bedrijf. En is de kans op fluitend naar je werk gaan vrijwel verkeken, hoe goed je ook mag zijn in dat werk.

Werkzekerheid zorgt voor bestaanszekerheid, en dat geeft rust

2. Gebrek aan waardering en zekerheid

Bijna de helft van de werkenden krijgt te weinig of zelfs helemaal geen waardering voor zijn werk. Dit is de op een na belangrijkste hindernis bij vergroting van werkgeluk. Daarbij wordt steeds meer werk op tijdelijke of flexibele basis verricht. Hierdoor ervaren mensen minder werkzekerheid. En dat kan zorgen voor slechte motivatie in het werk en desinteresse voor het bedrijf. Meer werkzekerheid geeft meer bestaanszekerheid, en dat geeft de rust die nodig is voor optimale prestaties. Zeker als ze daar dan ook de waardering voor krijgen die ze verdienen.

3. Onvoldoende ruimte om je talenten te ontplooien

Natuurlijk werk je beter als je je talenten kwijt kunt in je werk. Maar het omgekeerde is net zo waar; wie het gevoel heeft vast te zitten in zijn werk, zonder uitzicht op groei of ontwikkeling, wordt daar ongelukkig van. Net zoals vastzitten in een baan die niet echt aansluit bij die persoonlijke talenten en aanleg.

4. Onvoldoende identificeren met doel en beleid van het bedrijf

De meeste mensen die opzeggen, gaan bij een ander bedrijf werken. Klinkt als een open deur, maar Morris wil hiermee zeggen dat erg weinig opzeggers voor zichzelf beginnen (tenminste niet in de VS). Ze zeggen dus op ondanks het financiële risico dat ze hiermee nemen. Identificeren met het bestaansrecht van het bedrijf en de manier van werken wegen kennelijk nog zwaarder dan bestaanszekerheid bij veel mensen.

5. De beloning is niet in orde

Driekwart van de Europese werknemers vindt waardering en erkenning (zie punt 2) belangrijker dan materiële beloning, maar… het salaris en de andere emolumenten moeten wel in orde zijn.

Volgens Glassdoor verdienen overstappers gemiddeld 5,2 procent meer salaris in hun nieuwe baan.

En zelfs 90 procent van de veelbesproken millennials blijven bij hun huidige werkgever als ze een jaarlijkse salarisverhoging en promotie kunnen verwachten. Morris vermeldt er niet bij of dit het enige motief voor ze is om te blijven ‘plakken’…

6. De arbeidsvoorwaarden zijn niet flexibel

Bijna elke werknemer heeft andere voorkeuren als het gaat om de secundaire arbeidsvoorwaarden. De een wil meer vrije tijd, de ander meer pensioenpremie. Een derde gaat niet aan het werk zonder leuke leasewagen. En de vierde wil flexibele werktijden voor het gezin. Zo nu en dan thuiswerken wil bijna iedereen. Organisaties die hun mensen hierin geen keuzes bieden, maken het zichzelf en hun mensen wel erg moeilijk.

7. Doe het er maar ‘even’ bij!

Ja, dat werd vaak geroepen tijdens de crisis: meer doen met minder mensen… De rek is er nu bij de meeste organisaties en mensen echt uit. Dat blijkt wel uit de statistieken over stress en burn-out. Werkgevers die zich star opstellen en steeds meer productie vragen zonder compensatie te bieden plegen roofbouw op hun personeelsbestand, dat steeds ongelukkiger wordt.  Let dus op de balans in het hele leven van de werknemer.

8. Liever voor jezelf werken

Dit lijkt tegenstrijdig met punt 3, maar ook in de VS zou 41 procent van de werknemers liever voor zichzelf beginnen. En onder de millennials geldt dat voor ruim de helft. Misschien is dit punt beter te begrijpen als: meer zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheid willen in je werk, zoals in werktijden en -plekken, taken en de manier waarop je ze uitvoert. Dat maakt veel werknemers een stuk gelukkiger dan ze nu (al) zijn!

Bron: overduurzameinzetbaarheid.nl

Meer lezen over werkgeluk:

Summerclass: kom werken aan je werkgeluk!

Om in deze tijd optimaal te presteren, is hard en slim werken allang niet meer voldoende. Gelukkig zijn in je werk, daar draait het om. Maar daarvoor moet je wel zelf in actie komen.

Tijdens de Management Support Summerclass ga je daarom zélf aan het werk, met de inzichten die je van de trainers krijgt. Juist de oefeningen maken je bewust van jouw eigen bijdrage aan je werkgeluk.

De Management Support Summerclass vindt plaats op 25 juni 2019 bij De Boerinn in Kamerik.

Reageer op dit artikel