nieuws

Migraine: een hoofdzaak

Persoonlijke ontwikkeling

Migraine en werk: vaak een lastige combinatie. Hoe kun je jezelf of je collega met migraine helpen? Ervaringsdeskundige Karen Span geeft advies. 

Migraine: een hoofdzaak

Migraine: in ons land hebben zo’n 2,5 miljoen mensen geregeld last van een aanval. De onzichtbaarheid van migraine en het soms wisselvallige patroon van de aanvallen maken het een lastige ziekte voor zowel degene die er last van heeft als voor de mensen eromheen. Dat geldt ook voor migraine en werk: vaak een lastige combinatie. Hoe kun je jezelf of je collega met migraine helpen? Ervaringsdeskundige Karen Span geeft advies.

Vrouwen hebben tot drie keer vaker last

De aandoening komt zowel bij mannen als vrouwen voor, maar vrouwen hebben tot drie keer vaker last. Tussen de aanvallen door functioneren de meeste mensen met migraine normaal. Maar wie een migraineaanval heeft, kan behoorlijk ziek zijn – zo ziek dat je niet in staat bent om te werken. Als dit geregeld gebeurt, ligt een schuldgevoel op de loer. Bovendien blijft er werk liggen en kan de verloren tijd niet worden ingehaald. In vergelijking met een paar dagen griep of een zichtbaar iets als een gebroken been, hangt om migraine helaas nog vaak een muur van onbegrip. De onzichtbaarheid van de aandoening en het soms wispelturigere karakter maken het er niet eenvoudiger op. Daarnaast bestaan er nog altijd veel hardnekkige fabels over migraine. Er speelt dus van alles mee als het gaat om migraine en werk, maar wat kun je als patiënt zelf doen? In mijn boek Motel Migraine bied ik hiervoor verschillende handvatten.

Wees duidelijk

Gewoon nog éven een paar uurtjes doorpakken, die ene opdracht afmaken, misschien een tabletje innemen en doorgaan. Als je collega vraagt of het gaat antwoord je iets als: ‘Ach ja, een beetje hoofdpijn.’ Eenmaal thuis duik je meteen je bed in. Pfft, weer een dag gered.

Is deze omschrijving herkenbaar? Niet zo vreemd: het zit in ons systeem om het ‘goed’ te willen doen. Maar is dat ook het beste voor jouzelf? Als je geregeld last hebt van migraine is het belangrijk hier duidelijk over te zijn. Naar je leidinggevende, naar je collega’s. Vertel ze wat het inhoudt en wat het voor jou en je functioneren op dat moment betekent. Zolang zij van niets weten, kunnen ze je ook niet begrijpen.

Maak afspraken

Je staart naar het scherm terwijl je jezelf afvraagt hoe je in vredesnaam de bestellijst van vandaag gaat afmaken. Er komt niets uit je handen. Maar ja, wie gaat het anders doen? Dus probeer je toch maar wat orders te verwerken, hoewel je bijna dubbelziet.

Stel je voor dat dit over jouw collega gaat: zou je hem of haar willen helpen door deze taak over te nemen of het werk te verdelen? Waarschijnlijk wel toch? Maar als dit geregeld voorkomt, is het wel goed om hier concrete afspraken over te maken. Welke oplossing maakt het mogelijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens een aanval en toch je werk met plezier te kunnen doen en prettig samen te werken? Kan iemand jouw urgente taken overnemen? Zou het helpen als je, zodra het beter gaat, ’s avonds een uurtje thuis zou werken?

Leer en informeer

Je collega vraagt of het gaat. Blij dat iemand het opmerkt antwoord je dat je migraine voelt opkomen. ‘O, vervelend zeg. Mijn tante had het ook vaak. Maar sinds ze geen kaas meer eet is het helemaal over. Jij at net toch ook een broodje kaas? Gewoon eens mee stoppen, dan gaat het vast beter.’

Je knikt vriendelijk, maar diep van binnen zucht je. Wéér iemand die met een goedbedoeld advies op de proppen komt, zonder ook maar één vraag te stellen. Alsof je daarop zit te wachten. Bovendien is het onzin, wat jou betreft. Maar laat je dat ook weten? Bij een onzichtbare aandoening kan het geen kwaad om mensen af en toe met wat kennis om de oren te slaan, zodat ze zich bewuster worden van het onderwerp. En voor jezelf is informatie waardevol, zodat je weet waar je goedbedoelde tips en adviezen over migraine kunt parkeren. Het boek Motel Migraine helpt daar een handje bij.

Auteur: Karen Span – Zij schreef het boek Motel Migraine, over migraine, medicijnen en misverstanden. Ze stelt fabels en misverstanden over migraine aan de orde, toegelicht door prof. dr. Michel Ferrari en andere deskundigen. Daarnaast geeft de auteur een (voor velen herkenbaar) kijkje in haar leven met migraine – met een knipoog. 

Adviespunt Werk van Hoofdpijnnet

Er is nog heel wat te winnen als het gaat om de aanpak van migraine en werk. Voor vragen over werk die gerelateerd zijn aan je hoofdpijn biedt vereniging Hoofdpijnnet het Adviespunt Werk. Als lid van de vereniging kun je hier terecht met al je vragen op het gebied van hoofdpijn en werk.

Reageer op dit artikel