nieuws

Schrijf je persoonlijke mission statement

Persoonlijke ontwikkeling

Het schrijven van je persoonlijke mission statement helpt bij het maken van lastige keuzes in je persoonlijke en professionele leven.

Schrijf je persoonlijke mission statement

In het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ beschreef Stephen Covey als tweede de eigenschap “Begin met het einde in gedachten”. En dat helpt bij het schrijven van je mission statement! Trainer Marion Reijerink geeft de workshop Begin met het einde voor ogen en legt uit waarom die eigenschap zo belangrijk is, ook voor haar persoonlijk.

Is deze workshop een ontdekkingstocht?

“Ja, dat is het, een tocht naar binnen.”

Waarom?

“Covey zegt dat je een stip op de horizon moet zetten, voordat je in beweging kan komen. Anders ben je een dobberend bootje op zee zonder richting. En dan is keuzes maken ook zo lastig. Bij deze workshop en met deze tweede eigenschap van Covey draait het om de volgende vragen:

  • Wie wil ik zijn?
  • Wat zijn mijn waarden?
  • Wat wil ik het liefst?
  • Waar wil je voor staan in de verschillende rollen die je vervult?

Dit gaan we opschrijven in een mission statement, je missie in het leven. Dus echt een ontdekkingstocht.”

Heb je zelf ook vanuit deze vragen je werk en leven ingericht?

“Ja. Als ik vroeger een opdracht kreeg voor een dag dat een van mijn kinderen jarig was, twijfelde ik altijd. Ik stond altijd voor een dilemma. Liet ik werk voorgaan, een mooie opdracht van meerdere dagen, of moest ik de totale opdracht afwijzen vanwege één verjaardag? Toen ik mijn missie opschreef en wist wat ik wilde in mijn verschillende rollen als moeder, ondernemer, partner enzovoort, hoefde ik nooit meer te twijfelen. Ik had eindelijk een visie op wie ik wilde zijn in mijn uiteenlopende rollen.

Het gaat erom dat je weet wie je wilt zijn voor je kinderen en daarmee kun je elke keuze die je maakt toetsen aan iets hogers. Anders zou je bijna elke situatie vooraf moeten uitschrijven. Dat hoeft niet. Je weet wie je wilt zijn dus je hebt een kader waaraan je kunt toetsen en dat maakt het maken van keuzes makkelijker. Je beslist eigenlijk over het grote geheel, wat je voortaan dus wel of niet doet.”

Waarom is zo’n mission statement zo’n belangrijk gereedschap?

“Het zorgt ervoor dat je naar de basis teruggaat: waar het je om te doen is in je leven. En dat dat dan ook je leidraad is voor elke dag. Wat zou je willen dat je leidinggevende over jou zegt over 2 jaar? Of je kinderen? Wat is dus echt belangrijk voor je?

Ik lees mijn mission statement regelmatig weer eens door, dan verander ik wat, of schaaf nog wat verder en kijk naar wat nú past. Dat betekent ook dat ik tegen sommige opdrachten nee zeg, omdat ik anders niet meer de kwaliteit kan leveren die ik belangrijk vind.”

Zoals Olympisch kampioene Ireen Wüst zelfbewust zei: ‘Ik ga winnen. Als ik dat zelf niet eens geloof, dan hoef ik niet eens aan de startstreep te verschijnen’?

“Ja precies. Dat is heel krachtig. Ik zeg altijd: alles wordt twee keer geschapen. Het begint in je hoofd. Als je een huis bouwt begin je ook eerst samen met een architect aan een tekening. Het is heel slim om te visualiseren wat je doel is, wat je wil bereiken. Zoals een topsporter ook een beeld heeft van de overwinning: met een trofee in de hand staan. Het helpt hij het bereiken van het doel.

We weten niet wat we tegenkomen onderweg, maar we kunnen wél weten wie we zijn op dat pad. Daar heb je wel invloed op!”

Aan de slag

Ook je persoonlijke mission statement schrijven met Marion? Meld je aan voor haar workshop Begin met het einde voor ogen op de Management Support Workshopdagen.

Reageer op dit artikel