nieuws

Krijg jij wel genoeg opleidingsbudget?

Persoonlijke ontwikkeling

Management Support heeft afgelopen najaar in samenwerking met onderzoeksbureau Kien een onderzoek laten uitvoeren naar ervaringen van secretaresses, managementassistenten en personal assistants rond het volgen van opleidingen en trainingen voor hun werk.

Krijg jij wel genoeg opleidingsbudget?

Ruim een kwart van de respondenten heeft een opleidingsbudget dat ligt tussen een bedrag van 500 en 1000 euro. Nieuwe vaardigheden aanleren en bestaande vaardigheden verder ontwikkelen, zijn de belangrijkste doelen voor het volgen van een opleiding.

Opleiding respondenten

Aan het onderzoek werkten 635 secretaresses, managementassistenten en personal assistants mee. 40 procent van hen werkt 35 uur per week of meer. 60 procent werkt 12 tot 34 uur. 41 procent heeft een hbo-opleiding of hoger voltooid. 32 procent voltooide een mbo-opleiding en 21 procent heeft een havo- of vwo- diploma of een propedeusebul van een universiteit op zak.

Organisaties staan open voor trainingen

Uit het onderzoek bleek dat 48 procent van de respondenten bij organisaties werkt die er zeer voor openstaan om hun personeel een opleiding te laten volgen. Evenzoveel respondenten werken bij organisaties die er wel voor openstaan om hun medewerkers te laten trainen, maar dat niet actief stimuleren of aanbieden.

Belangrijkste competenties

In het onderzoek is ook gevraagd naar de belangrijkste competenties voor de toekomst. Probleemoplossend vermogen werd het meest genoemd, gevolgd door flexibiliteit en (zelf)sturend vermogen/zelfleiderschap. Mensen die een opleiding, workshop of cursus volgen, hebben vooral als doel om nieuwe competenties en vaardigheden aan te leren.

Ook het versterken van competenties en vaardigheden waarover ze al beschikken wordt belangrijk gevonden, net als het efficiënter kunnen uitvoeren van werkzaamheden. Andere doelen van het volgen van een training zijn onder andere het breder inzetbaar worden en betere prestaties kunnen leveren op het werk.

Opleidingsbudget

38 procent van de respondenten beschikt over een persoonlijk opleidingsbudget. Ruim een kwart heeft een opleidingsbudget dat ligt tussen een bedrag van 500 en 1000 euro. 16 procent mag meer dan 1000 euro besteden.

Wat opvallend is, is dat maar liefst 41 procent van de respondenten geen idee heeft hoe hoog zijn of haar opleidingsbudget is. Zonde, vindt loopbaancoach Miriam van Keulen van Menea & Psychologisch adviesbureau Hof. “Vraag vooral bij Personeelszaken of je manager na wat jouw opleidingsbudget is. Grijp alle kansen die je krijgt om je verder te ontwikkelen. In de toekomst wordt immers van secretaresses en managementondersteuners verwacht dat zij breder inzetbaar zijn.”

Zelf initiatief nemen

55 procent neemt zelf het initiatief tot het volgen van een opleiding. Bij 9 procent van de respondenten is het de manager die voorstelt een training, cursus of opleiding te volgen. Bij de overige respondenten komt het initiatief van beide kanten. 71 procent is van plan om in 2018 een opleiding of training te volgen, maar ruim de helft wist eind 2017 nog niet welke dat dan zou worden.

Internet is de meest genoemde bron voor het vinden van informatie over opleidingen. Binnen de eigen organisatie (bijvoorbeeld via intranet) wordt ook informatie opgevraagd, net als bij collega’s en vakgenoten. Ruim een vijfde zoekt het liefst in een gids of brochure naar trainingen.

Klassikale trainingen geliefd

Als het gaat om de soort opleiding geeft ruim de helft de voorkeur aan een klassikale training. Ruim een vijfde voelt veel voor blended learning (combinatie van online en klassikaal). Een kleine 12 procent volgt een training liefst via e-learning.

Management Support biedt diverse trainingen aan. Bijvoorbeeld:

Vergroot je zelfsturend vermogen
Oplossingsgericht denken en handelen op je werk

Kijk op managementsupport.nl/opleidingen voor het volledige aanbod. Of kom op 10, 11 en 12 april naar onze Workshopdagen!

Reageer op dit artikel