nieuws

Stress hanteren: 10 tips

Persoonlijke ontwikkeling

Een beetje stress kan geen kwaad. Maar wanneer het tot zoveel problemen leidt dat je er niet meer door kunt functioneren, gaat er iets fout. Tien tips om het te lijf te gaan.

Stress hanteren: 10 tips

Deadlines, administratie, nieuwe klanten, een veeleisende baas? Op je werk zijn er talloze factoren die (kunnen) leiden tot stress. Dit kan vervolgens fysieke klachten veroorzaken en ook psychisch kun je eronder lijden. Maar hoe ga je om met stress? Tien tips om het te lijf te gaan.

Een beetje stress kan geen kwaad. Maar wanneer het tot zoveel problemen leidt dat je er niet meer door kunt functioneren, gaat er iets fout. Gelukkig kun je stappen nemen om te voorkomen dat je gestrest raakt. Dr. Mithu Storoni weet hoe. In haar boek Stressproof vertelt ze hoe je je lichaam en geest beschermt tegen stress en zo veerkrachtiger door het leven kunt gaan.

1 Neem een positieve houding aan

Ken je dat? Dat je een taak beter wilt uitvoeren dan je collega? Of dat je bang bent dat je leidinggevende je niet goed genoeg vindt en je hem wilt aantonen dat je wél heel goed kunt notuleren? Dergelijke gedachtes en gevoelens leveren stress op. Zet deze competitieve houding eens om in een houding van collega’s willen helpen. Denk daarvoor na over je waarden op het gebied van anderen helpen en hoe je deze in je werk kunt toepassen. Door zo te focussen op gemeenschappelijke doelen hoef je jezelf niet langer te bewijzen. In plaats van tegenover de ander, sta je ineens naast elkaar. En je stress verdwijnt als sneeuw voor de zon.

2 Ontspan!

Drie manieren om dat te doen, zijn:

 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging – het liefst ’s ochtends.
 • Ga geregeld naar de sauna.
 • Ga negatieve mensen (collega’s), verhalen en situaties uit de weg.

3 Prikkel je beloningscircuit

In onze hersenen zit een systeem dat het beloningscircuit heet. Dit prikkelt ons om dingen te doen. Doordat onze hersenen ons belonen met een plezierig gevoel wanneer we bijvoorbeeld een taak afronden, zijn we gemotiveerd om dingen te doen.
De exacte werking van dat systeem zou kunnen bestaan uit drie onderdelen: willen, prettig vinden en leren.

Willen: als je iets plezierigs verwacht, “vuurt” je beloningscircuit en motiveert je om je doel te bereiken.
Prettig vinden: wanneer iets, iemand of een situatie je prettig laat voelen, “vuurt” je beloningscircuit.
Leren: je leert dus dat wanneer je een handeling uitvoert, je plezier voelt. En je weet dat als je deze handeling opnieuw uitvoert, je opnieuw plezier zult ervaren.

4 Zoek plezier

Zoek bij elke gelegenheid in je dagelijkse routine, dus ook op je werk, actief naar plezier. Taken waar je goed in bent, doe je met veel meer plezier dan taken die je veel moeite – en dus veel energie – kosten. Stel, jij notuleert graag en je collega is een kei in het bijhouden van de agenda, spreek dan af dat jij zo veel mogelijk notuleert en de notulen uitwerkt en je collega zich op de agenda stort. Zo heb je allebei veel meer plezier in je werk en ontwikkel je meer veerkracht om met stress om te gaan.

Zie het zo: je hebt een spaarpot voor pleziertjes. Die moet je elke dag vullen met zo veel pleziermunten als je maar kunt. Het totaal dat je spaart, wordt je beloningservaring genoemd. Die beloningservaring geeft veerkracht, hoe stressvol je dag ook was.
Ook plezier ‘sparen’? Dat kun je doen door:

 • Nieuwe plezierige gewoontes op te pakken
 • Mindful te zijn
 • Te lachen
 • Muziek te luisteren
 • Dankbaar te zijn

>> Met mindful werken kun je ook bijdragen aan het succes van je manager(s). Tijdens de training Mindful werken ontwikkel je aandacht, opmerkzaamheid en bewustheid. Of doe mee met de korte workshop Mindful werken! <<

5 Zorg dat een taak haalbaar is

Als we een taak af hebben, geeft dat ons dus een goed gevoel. Door een taak kleiner te maken, krijgen we dat goede gevoel eerder. In zijn boek Getting Things Done adviseert productiviteitsexpert David Allen om de eerste kleine taken maar twee minuten te laten duren, omdat je iets wat in twee minuten gedaan kan worden niet wilt uitstellen. Daardoor krijg je je goede gevoel al heel gemakkelijk.

Een andere manier om jezelf gemotiveerd te houden, is door nooit te stoppen direct nadat je een taak af hebt. Stop liever nadat je net met een nieuwe taak bent begonnen, zodat je de drang voelt om hem af te maken. (En dan kun je jezelf natuurlijk ook nog een beloning geven zodra je een taak af hebt.)

6 Luister naar (trommel)muziek

Muziek kun je gebruiken om je dag te vullen met nog meer plezier. Lekkere muziek triggert namelijk het beloningscentrum. En dat “wordt blij” als je voorspellingen doet die blijken te kloppen. Dat werkt vooral bij muziek goed, want als je naar een nummer luistert, pik je het ritme en de melodie op. Wanneer je die eenmaal herkent, kijk je uit naar een bepaalde climax. En elke keer dat die komt, voel je je beloond. Hierdoor kan muziek bij iedere situatie die langdradig of saai voelt, helpen. Dit kan je bovendien het gevoel geven dat je de controle hebt, waardoor je ook minder gestrest wordt. Trommelritmes en ritmische jazz- en rockcomposities zijn hier volgens Mithu Storoni overigens het geschiktst voor.

7 Wees dankbaar

Als je iets waardeert, dwing je jezelf het in een positief licht te zien. Zoekend naar een reden om dankbaar te zijn, verschuif je de focus van je aandacht van een eventueel negatief gevoel naar een positief gevoel – en voel je plezier. Je kunt een moment van plezier creëren door ’s avonds een kwartier lang het goede van een iemand (collega, vriend, familielid) of een gebeurtenis te waarderen. Haalde je baas bijvoorbeeld koffie voor je, hield iemand de lift voor je open of kreeg je een compliment van een beveiliger in het gebouw?

8 Doe het werk dat bij je past

We hebben allemaal onze kernovertuigingen: dit vind ik prettig, dit helemaal niet. Psychoanalytische theoretici als Sigmund Freud en Carl Jung stelden dat wanneer je je diepste verlangens en overtuigingen onderdrukt om het leven te leiden dat anderen van je verwachten, je depressief kunt raken of een andere psychische aandoening kunt krijgen. Dus als je werk niet past bij je kernovertuigingen, voel je je ongelukkig en daardoor krijg je stress. Daarom is het belangrijk dat je werk aansluit bij wat jij prettig vindt. Ga voor een baan die bij je past.

9 Stel langetermijndoelen

Als je langetermijndoelen duidelijk genoeg zijn, kun je boven de problemen en tegenslagen van de korte termijn ‘uitstijgen’. Moet je bijvoorbeeld een moeilijke collega om je heen verdragen omdat je samen een training volgt die je nodig hebt voor je langetermijndoel, dan is dat makkelijker dan wanneer je die collega elke dag moet zien zonder dat daar iets goeds uitkomt.

10 Werkt dat allemaal niet…

Ervaar je ondanks deze adviezen toch stress, dan biedt Mithu Storoni nog vijf tips die je direct na een stressvolle ervaring kunt toepassen om te ontspannen:

 1. Blijf niet hangen. Doe meteen na de stressvolle ervaring iets wat intensief is, waar je moe van wordt en wat je afleidt.
 2. Doe een activiteit die moeilijk en interessant genoeg is om er helemaal in op te gaan. Je gedachten mogen daarbij niet afdwalen. Zo koppel je je emotionele brein los.
 3. Doe aan lichaamsbeweging. Maak bijvoorbeeld een korte, snelle wandeling, of loop en ren op de maat van muziek.
 4. Haal strategisch adem. Vertraag hiervoor een kwartier lang je ademsnelheid, waarbij je per minuut probeert ongeveer zes tot zeven keer adem te halen.
 5. Gebruik wat je hoort, ziet en ruikt. Sluit je ogen en luister actief naar sjamanistische trommelritmes terwijl je daar al je aandacht op richt. Of luister een kwartier naar zee- of andere natuurgeluiden, ga naar een park of kijk naar natuurafbeeldingen.

Nog meer tips tegen stress: boek Stressproof, beter bestand tegen stress door meer veerkracht
Dr. Mithu Storoni
Scriptum, 2018, 260 pag.

Zelf aan de slag

Ga lekker zelf aan de slag en leer hoe je ontspannen en gefocust blijft in de workshop Mindful werken tijdens de Management Support Workshopdagen

Reageer op dit artikel