nieuws

Soft skills: “Ik kijk objectief vanuit de positie van de ondernemer”

Persoonlijke ontwikkeling

“De meeste van mijn opdrachtgevers halen me binnen als officemanager: ze willen dingen van hun bord en dat kan ik voor ze doen. Zodra ze met me werken, merken ze dat ik meer in m’n mars heb en maken daar meestal ook dankbaar gebruik van.”

Soft skills: “Ik kijk objectief vanuit de positie van de ondernemer”
Chanou Butzelaar | fotograaf Koos Groenewold

Naam: Chanou Butzelaar
Functie: virtueel officemanager/sparringpartner (zzp) CB Support
Soft skills: empathisch vermogen, strategisch inzicht

“Als gelijkwaardig sparringpartner ben ik op m’n best”

“De klanten die ik op dit moment heb, zzp’ers en mkb’ers, staan met twee voeten in hun bedrijf. Ze hebben vaak oogkleppen op, omdat ze vooral bezig moeten zijn met de dagelijkse bedrijfsvoering. Ik hou ervan op zoek te gaan naar wat een bedrijf afremt en vervolgens naar wat nodig is om het naar een hoger plan te tillen. Wat is de missie, wat de visie? Wat heb je nodig om te kunnen groeien? Met mijn inlevingsvermogen kan ik in hun schoenen gaan staan en objectiever dan zijzelf kijken naar hun bedrijf.”

Samen realiseren

Als we samen hebben bepaald wat we moeten doen, kan ik helpen dat te realiseren en kan ik het ook vertalen naar het verhaal dat ze willen vertellen. Bijvoorbeeld: ik schrijf voor een van mijn opdrachtgevers stappenplannen om haar freelance coaches beter te maken. Alleen de intuïtieve, bijna meditatieve stappen, die schrijft ze zelf, dat is meer haar ding dan het mijne. Ze had een writer’s block en ik stelde voor haar het schrijven uit handen te nemen, ik snap prima wat zij wil bereiken.

De stukken die ik bij haar aanleverde, beantwoordde ze met: ‘Jij snapt precies wat ik bedoel en kunt het beter zeggen dan ik.’ Dat is waar ik naar streef. Naast iemand staan. Het echt samen doen.”

“Ik maak dingen makkelijker, sneller, leaner”

Ik bedenk marketingstrategieën, organiseer evenementen, maak contracten, moderniseer de backoffice. Maak dingen makkelijker, sneller, leaner. Ik kan heus m’n handjes laten wapperen, maar ik ben het beste in iemands product mee wegzetten, omdat ik hun doelstellingen doorzie en kan vertalen in acties. Laat mij maar creatieve oplossingen verzinnen. Waar echt handjes nodig zijn, bijvoorbeeld voor de administratie, huur ik ze in. Ik snap wat dat werk inhoudt en kan de mensen goed aansturen, ik heb zelf lang genoeg met dat bijltje gehakt.

“Ik stel steeds de waarom-vraag”

Voor ik zelfstandige werd, werkte ik een tijdlang via het uitzendbureau als secretaresse en daarna vijftien jaar in vaste dienst. Ook toen stelde ik al steeds de waarom-vraag, dat vond ik veel leuker. Waarom doe je het zo en kun je het niet beter zus of zo doen? Mijn collega’s vonden dat gek, waarom doe je niet gewoon wat je gevraagd wordt? Nou, omdat ik denk dat mensen meer aan me hebben als ze me de kans geven er meer uit te halen. Het is toch zonde om maar een klein stukje van je talent aan te spreken?”

Best practices: praktijkverhalen van managementsupporters

Lees ook de andere praktijkverhalen van collega’s over hun soft skills en hoe zij daarmee het verschil maken!

Ineke Swart: doelgerichtheid. ‘Ik zie snel hoe het zit en schets helder wat anders moet’
Jolanda Bronsvoort: humor. ‘Humor is mijn toegang tot het mannenbolwerk’

Opleidingenagenda

Ook aan de slag met je ontwikkeling? Check de opleidingenagenda om te zien welke trainingen er binnenkort zijn!

Reageer op dit artikel