nieuws

Coachvaardigheden: ‘Groei maakt me gelukkig’

Persoonlijke ontwikkeling

Haar werkgever is niet zomaar een gemeente, het is er een met zelforganiserende teams en een hoge mate van bewegings- en handelingsvrijheid voor medewerkers. Yvette maakt er dankbaar gebruik van om haar coachvaardigheden te onderzoeken.

Coachvaardigheden: ‘Groei maakt me gelukkig’

Naam: Yvette van den Broeke
Functie: managementassistent, gemeente Leiderdorp
Coachopleidingen: incompany teamcoach (NLP) en bezig met incompany vitaliteitscoach

“Medewerkers die goed in hun vel zitten en zich ontwikkelen, kunnen beter bijdragen aan het optimaal faciliteren van inwoners, instellingen en ondernemingen. Wij mogen daarom voor onszelf een plan maken om te leren. Ik ben in 2013 begonnen met externe workshops en cursussen. Ik leerde eerst servicegericht zijn te rijmen met grenzen stellen. Werd van een perfectionist een optimalist. En deed een interne opleiding tot teamcoach.”

Betere facilitator voor je klant

“Ik kan nu veel beter de verantwoordelijkheid leggen waar die hoort, beter prioriteren en plannen. In dat proces leerde ik ook doorvragen om bij de kern te komen, om mezelf en de ander te leren kennen en mezelf en anderen bewust te maken van ons gedrag. Alles gericht op beter functioneren, waardoor je een betere samenwerking kunt realiseren en dus een betere facilitator kunt zijn voor de eindklant – de inwoners. Ik merkte dat ik het heel leuk vond dat over te dragen, dus dat ben ik langzaam maar zeker gaan doen, organisch, naast mijn taken als managementassistent. In eerste instantie gericht op introverte ondersteuners zoals ik, maar inmiddels ook op andere collega’s. En sinds maart ben ik bezig met een opleiding tot vitaliteitscoach, zodat ik de organisatie kan helpen onze mensen fit te houden bij langer doorwerken. Met voeding en beweging, maar vooral met bewustwording.”

Mijn vaardigheden communiceren, luisteren, motiveren en zeker ook spiegelen komen bij het coachen goed van pas, net als zelfkennis en levenservaring. Ik vind het heerlijk zomaar iets aardigs te zeggen, complimenten te geven, om dankbaarheid te tonen, om geïnteresseerd te zijn. Ik benader alles positief en ontwikkelingsgericht, vanuit de mogelijkheden van de mensen. En intussen leer ik iedere dag van iedere situatie door goed naar mezelf en de anderen te kijken en ook door anderen feedback te vragen.
Dit werk past heel goed bij wie ik ben, geeft me veel energie en ik word er vrolijker van. Dat helpt me ook bij het steeds verder uit m’n introverte comfortzone stappen: het is heerlijk te merken dat je leert en dat je bijdraagt aan het welzijn van medewerkers en de organisatie, doordat je het voor elkaar krijgt dat mensen meebewegen en ziet dat ze krachtiger worden. Trainingen zijn nu beloningen voor mezelf, want groei maakt me gelukkig.”

Schuilt er een coach in jou?

Wil jij aan de slag met het coachen van je collega’s? Schrijf je dan nu in voor de training Coachvaardigheden voor de secretaresse.

Lees de andere praktijkverhalen over coaching:

Reageer op dit artikel