nieuws

Coachvaardigheden: ‘Vind je eigen niche, net als ik’

Persoonlijke ontwikkeling

Asré Kamphuis werkte jarenlang in loondienst en voelde toen niet direct de behoefte collega’s te coachen. Als zelfstandige deed ze het op verzoek van opdrachtgevers. Ze omarmde de mogelijkheid om zich te ontwikkelen van harte en ontwikkelde haar coachvaardigheden.

Coachvaardigheden: ‘Vind je eigen niche, net als ik’

Naam: Asré Kamphuis (47)
Functie: zzp’er, Asré Support en Coaching
Coachopleidingen: NLP, EOCP-coachen met gebruik van paarden, masterclass beïnvloeden en communiceren

“Nadat ik in 2009 voor mezelf begon kreeg ik van opdrachtgevers geregeld de vraag of ik mijn ontzorgende werkwijze kon overbrengen op collega-secretaresses. Individueel ‘on the job’, soms ook bij een groep ondersteuners met wie ik zelf samenwerk. In het begin spannend, maar ook heel mooi om in een andere rol te kruipen. Een rol bovendien waarmee ik kan bijdragen aan het elan van ons mooie vak door mijn kennis over te dragen op collega’s.

Schijnbaar kan ik van nature dingen vriendelijk en toch helder zeggen. Ik ben niet belerend, ga altijd van het positieve uit en laat mensen in hun waarde. De eigenschappen die ik gebruik om een goede assistant te zijn, hielpen me ook bij de coaching op weg. In eerste instantie wilden bestuurders vooral dat ik mijn door hen als plezierig ervaren werkwijze zou overbrengen op anderen. Maar dat is míjn manier, en als coach moet je natuurlijk uitgaan van ieders eigen kwaliteit en werkwijze – zolang die niet in de weg zit.”

Mensen in beweging krijgen

“Ik vind het heerlijk om te verbinden, om mensen in beweging te zetten en ze te helpen zich weer prettig te voelen en trots te zijn op het vak. Om ze te laten ontdekken waar hun sterke kanten liggen en wat ze kunnen verbeteren. En zo uiteindelijk zelfs misschien hun eigen niche te vinden, net als ik.

Het is heerlijk jezelf te ontwikkelen. In de praktijk, maar ook met opleidingen. Daarin heb ik geleerd de juiste vragen te stellen, kritisch maar respectvol, en ook op zoek te gaan naar de vraag onder de vraag: waarom doe je wat je doet? En wat gebeurt er als je het anders zou doen? Vanuit de mindset van de ander, niet de mijne.

Mijn volgende stap is om de coaching met de paarden nog verder uit te bouwen. Paarden zijn mijn hobby, coachen vind ik heerlijk, een goede combinatie. Naast individuele coaching wil ik dit meer inzetten bij teams op secretariaten. Paarden spiegelen prachtig en oordeelsvrij. Tijdens een oefening maken ze je bewust van je eigen gedrag, en zo kom je sneller tot de kern. Opnieuw best spannend, maar de meerwaarde voor mezelf én m’n coachees maakt dat ik dat opnieuw graag doe.”

Schuilt er een coach in jou?

Wil jij aan de slag met het coachen van je collega’s? Schrijf je dan nu in voor de training Coachvaardigheden voor de secretaresse.

Lees de andere praktijkverhalen over coaching:

Reageer op dit artikel