nieuws

Help, ik val door de mand!

Persoonlijke ontwikkeling

Rationeel weet je dat je capabel bent, maar toch blijf je onzeker, juist op belangrijke momenten zoals sollicitaties, conflicten of in andere belangrijke situaties. Dit is het impostor syndrome, ofwel de angst om door de mand te vallen, en het kan een verlammende uitwerking hebben.

Help, ik val door de mand!

Ze zeggen weleens dat iedereen recht heeft op het maken van fouten. Toch schreef Vréneli Stadelmaier het boek F*ck die onzekerheid om haar eigen fouten te delen en andere vrouwen te helpen dezelfde fouten te voorkomen en het beste uit zichzelf te laten halen.

De redactie van Management Support las haar boek alvast: het leest makkelijk weg en het is humoristisch geschreven. Intussen ontdek je je eigen (negatieve) patronen, de oorzaken van je onzekerheid en je kunt direct aan de slag met de tips.

Impostor syndrome

In haar boek beschrijft Vréneli het imposter syndrome, ofwel: bedriegerscomplex. Haar definitie ervan is: het gevoel dat je niet past in de situatie of rol waarin je zit, omdat je denkt de benodigde competenties te missen. Rationeel weet je dat dit niet zo is, maar je voelt je een bedrieger; je bent bang om door de mand te vallen.

Dit complex komt voort uit onzekerheid, die ervoor zorgt dat vrouwen afhaken en de lat óf heel hoog óf heel laag leggen. Degenen die de lat hoog leggen, werken té hard en lopen het risico op te branden. Degenen die de lat laag leggen, werken onder hun niveau. Vrouwen zijn hierdoor minder zichtbaar, komen minder voor zichzelf op en verwaarlozen hun eigenbelang.

Symptomen, oorzaken en gevolgen

Vréneli beschrijft de symptomen, oorzaken, gevolgen en wat je eraan kunt doen. Zo kunnen de oorzaken liggen in je opvoeding en wat je je hele leven als meisje en vrouw al mee krijgt van je omgeving aan culturele verwachtingspatronen, lof of kritiek.

Ze besteedt aandacht aan de situaties waarin je waarschijnlijk hinder ondervindt, zoals werken in een masculiene organisatie, bij de start van een nieuwe baan of een nieuw project én onder druk van andere vrouwen. Want vrouwen kunnen elkaar constant en venijnig de maat nemen.

Ze deelt haar eigen ervaringen (zo heeft dit complex haar haar huwelijk gekost), en ze haalt talloze klanten aan die met soortgelijke ervaringen worstelden. Het roept herkenning op; in het boek vind je talloze herkenbare voorbeelden van vrouwen die hiermee worstelen én een stappenplan om korte metten te maken met je onzekerheid.

Warm aanbevolen

Vréneli’s boek wordt warm aanbevolen door de redactie van Management Support. Hoofdredacteur Vera Bot: “De angst om door de mand te vallen is ook mij bekend. Dit boek zorgt ervoor dat ik kan plaatsen waar dat gevoel vandaan komt én hoe ik het onschadelijk kan maken. Waardevol advies voor alle vrouwen (en mannen!) die zich niet meer willen laten leiden door irreële angsten en verwachtingen.”

Reageer op dit artikel